Sprogimas

Ant Velykų stalo – mišrainės: nuo klasikinių iki pikantiškų

Paskutinėmis dienomis prieš šventinį sekmadienį gerokai išauga ne tik kiaušinių, bet ir kitų Velykų stalo produktų pardavimai, praneša prekybininkai. Nors ant šventinio stalo karaliauja baltoji mišrainė, Velykų proga galima atrasti naujų, nenuspėjamų ir dar neišmėgintų mišrainių receptų, rašoma pranešime spaudai.

Populiariausios prekės – kiaušiniai ir prieskoniai

Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, kiaušinių pardavimai paskutinėmis dienomis iki Velykų išauga maždaug 2,5 karto. Labiausiai – net 170 proc. – praėjusiais metais prieš šventes augo prieskoninių daržovių pardavimai. Nedaug nuo jų atsiliko ir įvairių rūšių majonezo pardavimai – jų buvo nupirkta 154 proc. daugiau nei įprastai.

„Maždaug savaitę prieš Velykas lietuviai jau pradeda ruoštis šventei ir pildo savo pirkinių krepšelius ilgiau galiojančiais maisto produktais – konservuotais žirneliais, majonezu, miltais, aliejumi, sviestu. Kiekvienais metais prieš Velykas gerokai auga lietuviškų daržovių – svogūnų, burokėlių, morkų – pardavimai, o praėjusiais metais fiksuotas net 60 proc. siekęs pievagrybių pardavimų augimas“, – atskleidžia B. Čaikauskaitė.

Šventiniam stalui – mišrainių puota

Dar XIX a. prasidėjęs baltosios mišrainės kelias ant gyventojų stalo – tikrai sėkmingas. Šiandien dažnas švenčių neįsivaizduojame be šios mišrainių karalienės. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad tradicinė baltoji mišrainė gaminama iš virtų bulvių, morkų, marinuotų ar raugintų agurkų, kiaušinių, konservuotų žirnelių ir majonezo.

„Lietuviai – sočiai per šventes mėgstanti pavalgyti tauta, todėl nenuostabu, kad ant šventinio stalo netrūksta patiekalų, kurie yra maistingi, kaloringi, tačiau kartu ir pikantiški. Dauguma šeimininkių per Velykas gamina naminę baltą mišrainę ar krabų lazdelių salotas, tačiau jei norisi kažko skanaus ir dar neragauto – šiuos patiekalus galima paįvairinti vos keliais naujais ingredientais ir pasigaminti naują mišrainę“, – pranešime spaudai cituojama A. Rasmussen ir dalinasi šventinių mišrainių receptais. 

Greitai pagaminama baltoji mišrainė su avokadu

Jums reikės:

7 virtų bulvių

3 vnt. morkų

3 marinuotų arba raugintų agurkų

1 gerai prinokusio avokado

2 vnt. virtų kiaušinių

100 g konservuotų žirnelių

4 v. š. majonezo

Prieskonių pagal skonį

Gaminimas:

Virtas bulves, morkas, kiaušinius, agurkus ir avokadą supjaustykite, sudėkite žirnelius ir norimus prieskonius bei viską išmaišykite su majonezu.

Vištienos mišrainė su kiaušiniais

Jums reikės:

300 g rūkytos arba virtos vištienos

250 g konservuotų kukurūzų

3 vnt. kietai virtų kiaušinių 

Šiek tiek majonezo arba graikiško jogurto

Pagal skonį:

Garstyčių

Pipirų

Citrinų sulčių

Gaminimas:

Kiaušinius nulupkite ir supjaustykite stambiais kubeliais. Vištieną taip pat supjaustykite kubeliais. Kukurūzus nuvarvinkite ir visus ingredientus sumaišykite su majonezu arba graikišku jogurtu. Pagardinkite pipirais ir prieš patiekdami išspauskite šiek tiek citrinos sulčių.

Ryžių mišrainė su rūkyta žuvimi

Jums reikės:

500 g karštai rūkytos skumbrės

450 g virtų ryžių

200 g konservuotų kukurūzų

1 ilgavaisio agurko

Pusės svogūno

4 v. š. majonezo

Šiek tiek druskos

Gaminimas:

Rūkytą žuvį atskirkite nuo ašakų ir susmulkinkite. Agurką supjaustykite kubeliais, o svogūną – kuo smulkiau. Į didelį dubenį suberkite išvirtus ir atvėsintus ryžius, sudėkite žuvį, agurką, svogūną ir kukurūzus. Pagal skonį pagardinkite druska ir kitais prieskoniais. Į gautą mišrainę sukrėskite majonezą ir gerai išmaišykite.

Velykinė mišrainė su kumpiu ir pievagrybiais

Jums reikės:

200 g rūkyto kumpio

200 g marinuotų pievagrybių

200 g mėgstamo fermentinio sūrio

1 ilgavaisio agurko

Šiek tiek majonezo arba graikiško jogurto

Druskos

Pipirų

Gaminimas:

Sutarkuokite fermentinį sūrį, o kumpį ir agurką supjaustykite plonomis juostelėmis. Marinuotus pievagrybius gerai nukoškite ir šiek tiek pasmulkinkite. Viską išmaišykite su majonezu, tačiau jei norite lengvesnio mišrainės varianto – rinkitės graikišką jogurtą. Mišrainę pagardinkite žiupsneliu druskos ir pipirų.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode