Sprogimas

Subalansuota skubantiems: kaip pavalgyti per 15 minučių

 

Šiuolaikiniam skubančiam žmogui itin svarbu ne tik greitai pavalgyti, bet kad valgomas maistas būtų dar ir sveikas. Darbo dienomis gaminti pusryčius, pietus ir vakarienę tiesiog nepakanka laiko dėl įtempto darbo grafiko ir turiningai leidžiamo laisvalaikio. Dažnai nutinka ir taip, kad dėl laiko stokos tiesiog pamirštame ne tik pusryčius, bet ir pietus, vietoj kurių tiesiog nuraminame skrandį pirmu pasitaikiusiu užkandžiu, nebūtinai sveikuolišku.

Deja, Lietuvoje vis dar stokojame greito ir sveiko maisto restoranėlių ar kavinių. Didžiausias tokio maisto, kuris puikiai gali tikti tiek pusryčiams, tiek pietums, pasirinkimas vis dar yra prekybos centruose, rašoma pranešime žiniasklaidai. Ką daryti, kad pavyktų pavalgyti greitai ir sveikai?

Svarbiausias dienos valgis – pusryčiai

„Pusryčiai yra reikalingi mums visiems, nes jie užtikrina pakankamą energijos kiekį ir padeda pamatą visai dienai. Jeigu nevalgote pusryčių arba jiems pasirinktas maistas yra netinkamas, po pietų jau ieškosite ko nors skanaus ir jausite energijos stygių. Sveiki pusryčiai yra labai reikalingi mūsų sveikatai ir svorio kontrolei, todėl pusryčių atsisakymas dėl 10 minučių papildomo miego nėra geras pasirinkimas“, – sako „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovas Aidas Poleninas.

A. Polenino idėjos pusryčiams:

– Avižinės, perlinės, bolivinės balandos ir dar daugelis kitų košių. Atraskite savo mėgstamiausias, išbandykite įvairius priedus ir būsite tikri, kad gausite daug naudingų medžiagų, energijos ir būsite sotūs iki pietų. Ekologiškos, natūralios ir greitai paruošiamos košės, kurias tereikia užpilti karštu vandeniu, o jau po poros minučių mėgautis skoniu, kuriame gausu skaidulų. Ryte košes gardinkite mėgstamais priedais, uogomis, riešutais, sūriu ir pan.

– Sumuštinių yra tikra galybė variantų ir jie gali būti išties sveiki. Geriausia rinktis pilno grūdo duoną, taip pat vis populiarėjančias duoneles, praturtintas sėlenomis, grūdais ir turinčias daug skaidulinių medžiagų. Laiko tikrai sutaupysite, jeigu rinksitės jau suraikytas duoneles, teliks sudėti rytiniam sumuštiniui idealiai tiksiančius avokadą, lašišą, o mėgstantiems saldžiau – riešutų sviesto ir riekelėmis pjaustyto banano ar mango.

– Sausi pusryčiai, kuriems geriausiai tinka granola, gardinti mėgstamu jogurtu ar vaisių sultimis.

– Natūralus jogurtas su kasryt vis kitais priedais, pavyzdžiui, chia sėklomis, riešutais. Tikrai nenusibos ir bus skanu bei sveika.

Pietūs – greitai pagaminami ir skanūs

„Vis daugiau žmonų praleidžia pietus, nors jie yra ne ką mažiau svarbūs nei pusryčiai. Pasirinkimas priklauso nuo to, kokių jų norėtumėte – šaltų ar karštų. Itin skubantiems turėtų tikti ir patikti įvairūs suši, suktinukai ir panašūs patiekalai, kuriuos galima suvalgyti turint vos kelias minutes pietums“, – teigia A. Poleninas.

Pasak pašnekovo, reikėtų nepamiršti ir užkandžių, kuriems tiks šviežiai spaustos sultys ar sulčių kokteiliai, kurių galima rasti ir didžiuosiuose prekybos centruose. Jie suteiks energijos ir vitaminų likusiai dienai.

A. Polenino pietų idėjos:

– Salotos – jų variacijų yra labai daug,  o jau paruoštas salotas galima nusipirkti tiesiog parduotuvėje.  Tokių pietų metu gaunama itin daug vitaminų ir naudingų organizmui medžiagų, nes salotų sudėtyje dažniausiai vyrauja daržovės. Be to, šiais laikais jas galima rinktis iš didelės gausos: visiškai lengvų, apšlakstytų keliais lašeliais alyvuogių aliejaus; vaisinių su liesu jogurtu; arba su mėsa, vištiena, sūriu.

– Greitai paruošiamos sriubos taip pat yra išeitis, o ypač ne itin seniai atsiradusios ekologiškos sriubos, kurias užtenka tik pašildyti.

– Skubant papietauti pravartu atkreipti dėmesį į greito maisto bei ekologiško maisto skyrelius parduotuvėse. Ten galima rasti ne tik įvairių vegetariškų, veganiškų suktinukų, sveikuoliškų jogurtų su įvairiais pagardais, bet ir žaliavalgiškų desertų.

Vakarienei – lengvi patiekalai

„Vakare norėtųsi, o ir reikėtų daugiau dėmesio skirti šeimai ir draugams, pomėgiams bei tobulėjimui. Paskutinįjį dienos patiekalą smagiau gaminti savaitgalį, kai galima pasiruošti ištaigingą vakarienę be didelės skubos. Darbo dienomis prekybos centrų asortimente tikrai rasite lengvą, vakarienei tinkantį maistą, kuris neapsunkins skrandžio veiklos prieš miegą, o ir jį bus lengva paruošti – tereikės pašildyti ar paserviruoti. Vakarienė turėtų būti valgoma likus 3–4 valandoms iki miego – lengviau užmigsite, geriau išsimiegosite ir ryte būsite alkani, todėl norėsite pusryčių“, – patarimu dalinasi A. Poleninas.

A. Polenino idėjos vakarienei:

– Šaldytų daržovių rinkinys ar jų rinkinys su priedais bus itin lengvai pagaminamas, o tokį patiekalą gaminti galima ir dvejopai – pakepinant arba verdant garuose.

– Greta šių daržovių parduotuvėse galite rasti jau paruoštų mėsos ir žuvies ar sūrio gaminių – kepsnių, kepsnelių, vyniotinių.

– Jei vis dėlto norite, kad namai pakviptų gaminamu maistu, galima rinktis įvairius pradėtus ruošti mėsos, žuvies ar sūrio gaminius. Prekybos centruose rasite marinuotų vištienos bei kitų mėsos patiekalų, dešrelių, su žolelėmis marinuoto lietuviško sūrio, kuriuos beliks pašauti į orkaitę ir laukti kol iškeps.

– Paelija – jeigu šį ispanų nacionalinį patiekalą ruošite ne patys, tai tikrai ilgai neužtruks. Jų pasirinkimas tikrai gausus – nuo šaldytų, sausojo džiovinimo iki jau pagamintų.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode