Sprogimas

Vokietija pirmą kartą nuo 1990 metų didina savo karių skaičių, tuo nutraukdama ketvirtį amžiaus nuo Šaltojo karo pabaigos vykdytus armijos mažinimus.

Bundesveras per artimiausius septynerius metus turėtų būti padidintas 14 300-ais karių, be to, bus pridurta 4 400 civilių pareigūnų, sakė gynybos ministrė Ursula von der Leyen (Ursula fon der Lejen).

Toks armijos didinimas yra „būtinas atsižvelgiant į dabartinę situaciją“, kai didėja įtampa su Rusija dėl konflikto Ukrainoje, taip pat armijai įsipareigojus dėl kelių užsienio misijų, sakė ministrė.

Vokietija rengiasi prisidėti prie pastangų didinti NATO buvimą jo rytų flange Rusijos pasienyje, siekiant nuraminti Aljanso nares Rytų Europoje, kurias išgąsdino Maskvos įvykdyta Krymo aneksija.

Bundesveras taip pat dislokavo karius Malyje, kur jie padeda vykdyti Jungtinių Tautų (JT) misiją stebėti taikos susitarimą tarp vyriausybės ir šios Vakarų Afrikos valstybės šiaurėje veikiančių sukilėlių.

Vokietijos ginkluotosios pajėgos taip pat prisidėjo prie tarptautinės koalicijos, kovojančios su „Islamo valstybės“ (IS) džihadistais Irake ir Sirijoje.

Pernai gruodį Vokietijos karių buvo 178 tūkst. – beveik tiek, kiek numatė 2011 metais įvestas 185 tūkst. limitas.

Po Vokietijos suvienijimo ir Šaltojo karo karių skaičius buvo reikšmingai sumažintas. 1990 metais karių skaičius buvo 585 tūkstančiai.

Naujausias Berlyno pranešimas, regis, taip pat yra atsakas į Jungtinių Valstijų raginimus NATO narėms skirti didesnę dalį išlaidų gynybai.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) tokį raginimą paskelbė balandžio mėnesį lankydamasis Vokietijoje, kur taip pat kritikavo Europą už tai, kad ji „kartais būna pernelyg rami dėl savo pačios gynybos“.

Berlynas, gegužės 10 d. (AFP-BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode