Sprogimas

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ir Ukrainos karo lakūnės Nadijos Savčenko advokatas padėkojo Lietuvai, pirmajai Europos Sąjungoje uždraudusiai į šalį atvykti asmenims, susijusiems su N.Savčenko nuteisimu Rusijoje.

„Dėkoju Lietuvai, kuri pirmoji iš ES valstybių prisidėjo prie Savčenko–Sencovo sąrašo. Tai tik pradžia!“ – socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje paskelbė Ukrainos prezidentas.

Tuo metu N.Savčenko advokatas Markas Feiginas atsiuntė trumpąją žinutę Lietuvos užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui.

„Norėčiau jums padėkoti už palaikymą dėl sankcijų sąrašo“, – rašoma žinutėje, kurią BNS perdavė ministro atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius.

L.Linkevičius antradienį BNS patvirtino, kad Lietuva be vadinamojo Savčenko sąrašo nepageidaujamais paskelbė ir asmenis, kurie susiję su ukrainiečių Olego Sencovo ir Oleksandro Kolčenkos nuteisimu.

„Konkrečiai kalba būtų apie Rusijos teisėjus, prokurorus, kurie tiesiogiai dalyvavo nuteisiant šiuos žmones. 46 asmenis šiuo metu mes esame apibrėžę ir jiems yra uždrausta atvykti į Lietuvą“, – sakė ministras, pridūręs, kad sąrašas gali būti pildomas.

„Solidarizuojamės su ukrainiečiais – sąrašas susijęs su tuo, kuris buvo paskelbtas Ukrainoje“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

L.Linkevičius yra pasiūlęs ES diplomatijos vadovei Federicai Mogherini (Federikai Mogerini) šį sąrašą paskelbti visos ES mastu, tačiau kol kas tokia iniciatyva nesulaukė palaikymo. Vis dėlto L.Linkevičius teigė, kad dėl šio pasiūlymo gali būti sprendžiama ir vėliau, nes N.Savčenko situacija yra nuolatos aptariama tarp Europos diplomatų.

N.Savčenko praėjusį mėnesį buvo nuteista kalėti 22 metus dėl dviejų rusų žurnalistų nužudymo, nors kaltę neigia. Pastarosiomis dienomis jos sveikatos būklė yra itin pašlijusi. Lakūnės tyrimų rezultatai rodo smarkiai sutirštėjusį kraują bei mirtį nešančio trombo susidarymo pavojų, teigia jos advokatai.

Tuo metu O.Sencovas ir O.Kolčenka Rusijoje nuteisti pernai rugpjūtį.

O.Sencovas nuteistas 20 metų kalėti už vadovavimą teroristinei grupuotei, susijusiai su Rusijos uždrausta ukrainiečių ultradešiniąja organizacija „Pravyj sektor“, kuri planavo ir vykdė išpuolius Kryme, kai Ukrainai priklausantis pusiasalis jau buvo aneksuotas Rusijos praėjusių metų kovą. O.Sencovas jam pateiktus kaltinimus neigė. Jo bendrininkui O.Kolčenkai teismas skyrė 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., +

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode