RETRO

abejonesUkrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį perspėjo Europos lyderius, kad bet kokios jų abejonės dėl Kyjivo priėmimo į NATO paskatins Rusiją pulti daugiau šalių.

„Turime nepamiršti, kad kiekviena abejonė, kurią parodome čia, Europoje, yra griovys, kurį Rusija neabejotinai bandys užimti“, – sakė jis Europos viršūnių susitikime Moldovoje.

„Mums reikia teisingos taikos. Todėl kiekviena Europos šalis, kuri ribojasi su Rusija ir kuri nenori, kad Rusija ją sunaikintų, turėtų būti visateisė ES ir NATO narė“, – pabrėžė Ukrainos vadovas.

„Ir tam yra tik dvi alternatyvos: arba atviras karas, arba šliaužianti Rusijos okupacija“, – sakė jis.

Ukraina ir Moldova yra kandidatės tiek į NATO, tiek į Europos Sąjungą, tačiau kai kurios Europos sostinės nesiryžta nustatyti oficialių jų narysčių terminų.

Kreipdamasis į keturias dešimtis Europos vadovų, atvykusių tiek iš ES bei NATO narių, tiek iš joms nepriklausančių šalių, Ukrainos vadovas perspėjo, kad delsimas priimti sprendimą pakenktų Vakarų stiprybei.

Jis skundėsi, kad jei Ukraina ir Moldova neturės aiškaus kelio į narystę, kils pavojus pažeidžiamoms provakarietiškoms politinėms jėgoms Baltarusijoje ir Sakartvele.

„Nesvarbu, ar tai būtų abejonės dėl gyvybiškai svarbių saugumo priemonių, ar abejonės dėl mūsų vienybės, galbūt dėl mūsų gebėjimo įveikti šių laikų iššūkius, kiekviena abejonė didina nesaugumo jausmą“, – sakė V. Zelenskis.

Tuo metu NATO užsienio reikalų ministrai Osle atskirai svarstė, kokio lygio pažadai ar saugumo garantijos galėtų būti suteikti Ukrainai liepą vyksiančiame Aljanso viršūnių susitikime.

„Norėčiau pabrėžti, kad vasarą Vilniuje, NATO viršūnių susitikime, reikia aiškių kvietimų į NATO ir reikia saugumo garantijų iki pat narystės NATO“, – teigė V. Zelenskis ir pridūrė, kad norėtų aiškaus kvietimo prisijungti ir prie ES.

„Neseniai vienas kinų žurnalistas manęs paklausė: „Kodėl NATO?“ Atsakymas labai paprastas. Kai nėra saugumo garantijų, yra tik karo garantijos“, – sakė jis.

Redaktorė Miglė Giri

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode