Sprogimas

karstasKarstas su karalienės Elizabeth II (Elžbietos II) palaikais antradienį kariniu transportiniu lėktuvu buvo parskraidintas į Londoną ir katafalku nuvežtas į Bakingamo rūmus, Jungtinei Karalystei rengiantis savo ilgiausiai valdžiusios monarchės laidotuvėms.

Didžiulis „C-17 Globemaster“, naudojęs šaukinį „Kittyhawk“, parodantį karalienės buvimą lėktuve, iš Edinburgo į Northolto Karališkųjų oro pajėgų (RAF) bazę atskrido 18 val. 54 min. vietos (20 val. 54 min. Lietuvos) laiku.

Sunkų ąžuolinį, viduje švinu padengtą karstą su velionės monarchės palaikais, uždengtą karališkąja vėliava, aštuoni RAF nariai lėtai perkėlė į jau laukusį katafalką.

Nors Londone lijo, visą dieną palei katafalko maršrutą rinkosi minios žmonių. Didžiulė minia prie Bakingamo rūmų Londono centre pasirodžius kortežui plojo.

Karalienė Elizabeth II mirė praėjusį ketvirtadienį būdama 96 metų, savo Balmoralo pilyje Škotijoje. Pastaruosius vienus metus jos sveikata silpo, ji palaipsniui traukėsi iš viešumos.

Sekmadienį Elizabeth II karstas buvo nuvežtas į monarchų oficialiąją rezidenciją Škotijoje – Holirudhauzo rūmus Edinburge, o pirmadienį perneštas į šio miesto į Šv. Egidijaus katedrą.

Škotijos vyriausybė pranešė, kad iki antradienio popietės, kai karstas buvo nuvežtas į oro uostą, pro karstą praėjo ir su velione monarche atsisveikino maždaug 33 tūkst. žmonių.

Lėktuve karstą lydėjo – kaip ir kortežo kelionėje iš Balmoralo į Edinburgą – vienintelė velionės karalienės duktė princesė Anne (Ana). Ji sakė, kad tai jai buvo „garbė ir privilegija“.

„Ačiū mano motinai, Karalienei“, – sakoma 72 metų Anne pareiškime.

Prieš Šv. Egidijaus katedrą išsirikiavo Karališkosios lankininkų kuopos, monarchės asmeninės apsaugos Škotijoje, garbės sargyba, kai skambant vienam dūdmaišiui buvo išnešamas karstas su velionės karalienės palaikais.  

Edinburgo oro uoste pagarbą Elizabeth II, vadintai „Škotų karaliene“, atidavė Škotijos karališkojo pulko garbės sargyba. Pulko nariai buvo pasipuošę iškilmingoms progoms skirtais kiltais. Lėktuvui riedant prie kilimo ir tūpimo tako, skambėjo nacionalinis himnas.

Gedulinga procesija

Trečiadienį, lygiai 14 val. 22 min. (16 val. 22 min. Lietuvos laiku), karstas bus išneštas iš Bakingamo rūmų ir per 38 minutes truksiančią procesiją bus atgabentas į Vestminsterio salę. Ten velionė monarchė bus pašarvota keturias dienas. 

Britanijos vyriausybė sakė, kad palei Temzės upę gali nusidriekti ilgesnės nei 7 km ilgio žmonių eilės. 

Kai kurie žmonės, norintys atsisveikinti su velione monarche, ėmė rinktis dar pirmadienį. Jie sėdėjo ant sulankstomų kėdžių, apsigaubę paltais ir striukėmis, ar stovėjo laikydami skėčius.  

Kiti atsisveikino su velione karaliene, kai karstas su jos palaikais buvo vežamas iš Northolto Karališkųjų oro pajėgų bazės. 

„Noriu tik pažvelgti į karstą, o Vestminsteryje bus chaosas“, – naujienų agentūrai AFP sakė 59 metų Josephas Afrane'as (Džozefas Afreinas), antradienio vakarą atėjęs pažiūrėti, kaip karstas bus atvežtas į Bakingamo rūmus.

„Net jei ir liūdna, atmosfera čia iš tikrųjų yra gan šilta“, – pridūrė jis.

Anksčiau antradienį velionės monarchės vyriausiasis sūnus karalius Charlesas III (Karolis III) su pirmuoju karališkuoju vizitu apsilankė Šiaurės Airijoje, tęsdamas kelionę po visas keturias Jungtinę Karalystę sudarančias provincijas.

Būdamas sosto įpėdinis, Charlesas III 39 kartus lankėsi Šiaurės Airijoje, kurios naujausią istoriją temdė tarpkonfesinis smurtas ir kurioje nuo 1998-ųjų galioja trapi taika.

Jo 40-asis vizitas vyko provincijoje tvyrant „Brexito“ išprovokuotai įtampai. Karūnai ištikimi junionistai mano, kad šiuo metu, kaip niekada anksčiau, yra iškilusi grėsmė Šiaurės Airijos, kaip JK dalies, statusui, airių nacionalistams iškovojus istorinę pergalę gegužę vykusiuose rinkimuose.

Tokia padėtis didina suvienytos Airijos atsiradimo tikimybę.

Tačiau viešėdamas Hilsboro pilyje – oficialioje monarcho rezidencijoje Šiaurės Airijoje – karalius Charlesas III vietos politiniams lyderiams pažadėjo dirbti visų susiskaldžiusios provincijos bendruomenių labui. 

„Naujų pareigų imuosi pasiryžęs siekti visų Šiaurės Airijos gyventojų gerovės“, – pabrėžė jis.

2011 metais įvykęs karalienės Elizabeth II vizitas kaimyninėje Airijos Respublikoje buvo pirmasis Britanijos monarcho apsilankymas po šalies nepriklausomybės paskelbimo ir buvo laikomas didžiuliu žingsniu siekiant įtvirtinti sunkiai pasiektą taiką Šiaurės Airijoje.

„Palaikome karalių“

Charlesą III ir jo žmoną, karalienę konsortę Camillą (Kamilą), pasveikino minios žmonių, anksti ryte atėjusių prie Hilsboro pilies, kad pamatytų karališkąją porą.

Pagerbiant naująjį monarchą nuaidėjo šūvių salvės, o virš pilies, esančios į pietvakarius nuo Belfasto, buvo iškelta karališkoji vėliava. 

Prie pilies vartų buvo palikta gėlių, pliušinių žaislų ir ranka rašytų atminimo raštelių, skirtų velionei karalienei.

„Charlesui labai svarbu čia atvykti“, – naujienų agentūrai AFP sakė 47 metų renginių organizatorė Rhonda Irvine (Ronda Irvin). 

Apibūdindama velionę Charleso III motiną kaip jo „įkvėpėją“, Rh. Irvine prognozavo, kad jis bus „labai geras“ monarchas.

Į pensiją išėjusi  61 metų buvusi slaugytoja Ann Sudlow (En Sadlou) taip pat anksti ryte atvyko iš šalimais esančio Dromoro, kad „parodytų karaliui, jog mes, kaip šalis ir kaip Šiaurės Airija, jį palaikome“.

Nors Charlesą III sveikino didžiulės minios, apsilankymas smarkiai susiskaldžiusioje provincijoje jam buvo rimtas išbandymas. Airių nacionalistų partijos boikotavo naujojo karaliaus proklamaciją, tačiau visgi su juo susitiko.

Besivaidijantys Belfasto politiniai lyderiai yra pasidaliję į dvi stovyklas: tvirtai probritiškų junionistų ir airių nacionalistų, siekiančių suvienytos Airijos. Dėl politinių nesutarimų asamblėja Belfaste yra suspenduota.  

Karalius Charlesas III nuvyko į į anglikonų pamaldas mieste, kuriose taip pat dalyvavo Airijos prezidentas Michaelas D. Higginsas (Maiklas D. Higinsas), ministras pirmininkas Michealas Martinas (Mikalas Martinas) ir užsienio reikalų ministras Simonas Coveney (Saimonas Kovenis).

Charlesas III paspaudė ranką M. D. Higginsui ir tai buvo pirmas naujojo karaliaus susitikimas su kitos valstybės vadovu.

Redaktorė Miglė Giri

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode