Sprogimas

gedetiLyderiai visame pasaulyje ketvirtadienį trumpam susivienijo reikšdami pagarbą velionei Elizabeth II (Elzbietai II), ilgiausiai valdžiusiai Jungtinės Karalystės monarchei.

Užuojautos ir pagarbos velionei pareiškimai plūdo iš tų šalių, kurias ji valdė, ir iš tų, su kuriomis kariavo, nuo mažyčių teritorijų iki didžiausių planetos galių, iš šimtmečių senumo institucijų ir iš valstybių, kurios dar nebuvo gimusios, kai ji įžengė į sostą.

Nuo 1952-ųjų JK valdžiusi Elizabeth II, kuri mirė ketvirtadienį, eidama 97-us metus, taip pat buvo 14 Sandraugos valstybių galva.

Naujienų agentūra AFP cituoja kai kuriuos pagarbos velionei monarchei pareiškimus.

„Begalinis padorumas“

Pasauliniam užuojautos chorui vadovauja Tautų Sandrauga, vienijanti šalis, anksčiau priklausiusias Britų imperijai, ir likusias jos užjūrio teritorijas.

Pietų Azijoje, kur Britanijos kolonijinis valdymas baigėsi prieš pat Elizabeth II valdymo pradžią, Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) sakė, kad jam „skaudu dėl jos mirties“.

„Ji įkūnijo orumą ir padorumą viešajame gyvenime“, – sakė jis.

Pietų pusrutulyje esančios Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyrilas Ramaphosa (Sirilas Ramafosa) papasakojo, kaip su karaliene dalijosi prisiminimais apie Nelsoną Mandelą, o Kenijos išrinktasis prezidentas Williamas Ruto (Viljamas Rutas) gyrė velionės „pasigėrėtiną“ vadovavimą Sandraugai.

Australijos vyriausybės vadovas Anthony Albanese'is (Entonis Albanizis) pagerbė britų karalienės „begalinį padorumą“ ir sakė, kad jos mirtis „žymi eros pabaigą“.

Kitoje pasaulio pusėje kanadiečių ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) sakė, kad Elizabeth II, kuri kaip karalienė buvo ir Kanados valstybės galva, „nuolat dalyvavo mūsų gyvenime, o jos tarnystė kanadiečiams amžinai liks svarbi mūsų šalies istorijos dalis“.

Pačios mažiausios Sandraugos narės taip pat reiškė pagarbą. Mažytės JK valdos Bermudos premjeras Davidas Burtas (Deividas Bertas) gyrė Elizabeth II „neblėstančios pareigos gyvenimą“.

„Neprilygstamas orumas ir pastovumas“

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pavadino Elizabeth II pirmuoju britų monarchu, užmezgusiu asmeninį ryšį su žmonėmis visame pasaulyje, ir nurodė jos garbei iki pusės stiebo nuleisti vėliavas virš Baltųjų rūmų ir vyriausybės pastatų.

„Karalienė Elizabeth II buvo neprilygstamo orumo ir pastovumo valstybininkė, sustiprinusi pamatinę Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų sąjungą“, – sakė J. Bidenas.

„Ji padėjo paversti mūsų santykius ypatingais“, – pridūrė jis.

„Susitaikymo simbolis“

Pasisakė ir lyderiai, ne taip palankiai vertinantys Britaniją.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė užuojautą naujajam karaliui Charlesui III (Karoliui III) ir palinkėjo jam „drąsos ir atsparumo“ po motinos mirties, nors Londonas lyderiauja Vakarams taikant sankcijas Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) išreiškė „nuoširdžią užuojautą britų vyriausybei ir žmonėms“ mirus karalienei Elizabeth II.

Tuo metu Vokietija, kuri per karalienės gyvenimą iš didžiausio Britanijos priešo virto labai svarbia sąjungininke, gyrė Elizabeth II kaip susitaikymo po dviejų pasaulinių karų simbolį.

„Jos įsipareigojimas siekti Vokietijos ir Didžiosios Britanijos susitaikymo po Antrojo pasaulinio karo siaubo nebus pamirštas“, – sakė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas).

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida) kalbėjo panašiai.

„Ji suvaidino reikšmingą vaidmenį kuriant pasaulyje taiką ir klestėjimą“, – sakė F. Kishida ir pridūrė, kad karalienės mirtis yra „didelė netektis“ tarptautinei bendruomenei.

Argentina, kuri 1982-aisiais nesėkmingai kariavo įnirtingą karą su Britanija dėl Folklando salų, išreiškė „apgailestavimą“ dėl Elizabeth II mirties. Trumpame Užsienio reikalų ministerijos pareiškime vyriausybė nurodo liūdinti ir „esanti kartu su britais bei jos šeima šią gedulo valandą“.

„Gailestingumas, orumas ir atsidavimas“

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba velionę monarchę pagerbė tylos minute. 

Visame pasaulyje buvo žavimasi karalienės Elizabeth II gailestingumu, orumu ir atsidavimu, sakė generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas). 

„Ji buvo ramybės simbolis drastiškų permainų dešimtmečiais“, – pridūrė jis.  

Popiežius Pranciškus pareiškė buvęs „giliai nuliūdintas“ žinios apie britų karalienės mirtį.  

„Noriai prisidedu prie visų gedinčių dėl jos netekties ir meldžiuosi už mirusios karalienės amžiną atilsį bei pagarbiai menu jos gyvenimą, per kurį ji nenuilstamai tarnavo tautos ir Tautų Sandraugos gerovei, jos atsidavimo pareigai pavyzdį, jos tvirtą tikėjimą Jėzaus Kristaus liudijimu ir tvirtą viltį dėl jo pažadų“, – rašė pontifikas užuojautos telegramoje sostą perėmusiam monarchės sūnui.   

„Elizabeth Tvirtoji“

Europos Sąjungos vadovai taip pat reiškė užuojautą dėl monarchės, kuri buvo Didžiosios Britanijos valstybės vadovė visą šalies narystės Bendrijoje laikotarpį ir JK išstojus iš bloko, mirties.

„Kadaise vadinta „Elizabeth Tvirtąja“, ji savo tarnyste ir atsidavimu visada mums rodė, kokios svarbios yra pamatinės vertybės šiuolaikiniame pasaulyje“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis).

Kolegos monarchai

Belgijos karalius Philippe'as (Filipas), kurį su britų aristokratija sieja artimi giminystės ryšiai, pavadino karalienę „nepaprasta asmenybe“.

Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas (Karlas XVI Gustavas) pavadino Elizabeth II „gera mano šeimos drauge ir mūsų bendros šeimos istorijos jungtimi“.

Ispanijos karalius Felipe VI (Felipė VI) sakė, kad britų monarchė buvo „daugelio svarbiausių mūsų pasaulio istorijos skyrių liudininkė, autorė ir formuotoja“.

Saudo Arabijos monarchas Salmanas pažymėjo, kad „Jos Didenybė buvo lyderystės pavyzdys, kuris bus įamžintas ... istorijoje“.

„Nuostabi draugė“

Airijos prezidentas Michaelas Higginsas (Maiklas Higinsas) pavadino velionę monarchę „nepaprasta drauge“, padariusia „didelę įtaką mūsų tautų tarpusavio supratimo ryšiams“.

Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon (Nikola Sterdžen), aktyviai pasisakanti už regiono  nepriklausomybę nuo Jungtinės Karalystės, pavadino Elizabeth II mirtį „labai liūdna akimirka Jungtinei Karalystei, Tautų Sandraugai ir visam pasauliui“. 

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) sakė: „Prisimenu ją kaip Prancūzijos draugę, geraširdę karalienę, visiems laikams palikusią pėdsaką savo šalyje ir savo amžiuje“

„Visų mūsų karalienė“

Netgi Brazilijos ultradešiniųjų pažiūrų prezidentas Jairas Bolsonaro (Žairas Bolsonaru), kurio šalis nepalaiko itin glaudžių ryšių su Didžiąja Britanija, pagerbė velionę monarchę. 

J. Bolsonaro, ateinantį mėnesį sieksiantis perrinkimo naujai kadencijai, paskelbė šalyje trijų dienų nacionalinį gedulą ir pavadino Elizabeth II „ne tik britų, bet ir mūsų visų karaliene“. 

Redaktorė Silvija Čibirienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode