Sprogimas

Jeruzalėje daugiau kaip 160 žmonių buvo sužeisti penktadienį vakare per Izraelio riaušių policijos susirėmimus su palestiniečiais protestuotojais prie dažnai neramumų židiniu tampančios Al Aksos mečetės.

Protestuotojai svaidė akmenis, butelius ir pirotechninius užtaisus į pareigūnus, o šie atsakė guminėmis kulkomis ir kurtinamosiomis granatomis. Susirėmimai vyko prie mečetės, kurią musulmonai laiko trečia švenčiausia vieta ir kuri taip pat yra gerbiama žydų kaip dviejų biblinių laikų judėjų šventyklų vieta.

Kaip pranešama, prie Al Aksos ir kitur Rytų Jeruzalėje buvo sužeisti mažiausiai 163 palestiniečiai ir šeši izraeliečiai pareigūnai. Palestinos Raudonasis Pusmėnulis nurodė atidaręs lauko ligoninę, nes gydymo įstaigų priimamieji buvo perpildyti nukentėjusiųjų.

Pasak policijos, pareigūnai privalėjo atkurti tvarką kilus „tūkstančių maldininkų riaušėms“ po vakarinių pamaldų.

Įtampa Jeruzalėje pastarosiomis savaitėmis didėjo, palestiniečiams protestuojant prieš Izraelio įvestu suvaržymus lankytis dalyje senamiesčio rajonų per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį. Aistras dar labiau pakurstė valdžios nurodymas kelioms palestiniečių šeimoms išsikraustyti ir atlaisvinti vietą izraeliečiams naujakuriams.

Jungtinės Valstijos paragino deeskaluoti padėtį ir vėliau pridūrė, kad šis smurtas „ypač neraminantis dabar, nes jis vyksta Ramadano paskutiniosiomis dienomis“.

Vašingtonas anksčiau atkreipė dėmesį, kad planuojami iškeldinimai gali pabloginti padėtį Rytų Jeruzalėje, o Jungtinės Tautos perspėjo, kad priverstiniai iškeldinimai gali būti laikomi „karo nusikaltimais“.

Penktadienį buvo minima Kudso (Jeruzalės) diena, kai Izraelio pagrindinis priešininkas Iranas kasmet rengia propalestinietiškas demonstracijas ir mitingus. Panašios solidarumo akcijos vyko ir kitose musulmoniškose šalyse, įskaitant Pakistaną.

Palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas) sakė laikąs Izraelio vyriausybę „atsakinga“ už pastaruosius neramumus ir išreiškė „visišką palaikymą mūsų didvyriams Aksoje“.

Tarptautiniai stebėtojai ragino mažinti įtampą. JT specialusis koordinatorius Artimųjų Rytų taikos procesui Toras Venneslandas (Turas Veneslandas) per „Twitter“ parašė esąs susirūpinęs dėl šių įvykių ir paragino visas konfliktuojančias šalis „gerbti šventųjų vietų Jeruzalės senamiestyje status quo vardan taikos ir stabilumo“.

2000 metais Al Aksos mečetės komplekse prasiveržė palestiniečių Antroji intifada (sukilimas), kai šioje vietoje apsilankė tuometis Izraelio opozicijos ir dešiniųjų jėgų lyderis Arielis Sharonas (Arielis Šaronas). Palestiniečiai šį vizitą laikė nepriimtina provokacija.

REUTERS-Scanpix nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode