Sprogimas

Maskvos miesto teismas antradienį sprendžia, ar Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui, kurio areštas praėjusį mėnesį išprovokavo protestus visoje Rusijoje, turėtų būti skirta kelerių metų įkalinimo bausmė.

Du praėjusius savaitgalius dešimtys tūkstančių žmonių Maskvoje ir kituose šalies miestuose protestavo prieš 44 metų kovotojo su korupcija sulaikymą. Policija per protestus areštavo tūkstančius žmonių.

 

Antradienį prie Maskvos teismo rūmų, kur šiuo metu teisėjas sprendžia, ar paskirti A. Navalnui realią įkalinimo bausmę už 2014-aisiais paskirtos lygtinės pusketvirtų metų bausmės sąlygų pažeidimus, teisėsaugininkai taip pat sulaikė kelis šimtus žmonių. 

Ši byla tapo rimtu iššūkiu Kremliui ir išprovokavo raginimus skelbti naujas Vakarų sankcijas prezidento Vladimiro Putino vyriausybei.

Teisme, kur reporteriams leista posėdžio transliaciją stebėti iš kitos patalpos, esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas sakė, kad posėdis prasidėjo dalyvaujant A. Navalnui.

Opozicionierius pareikalavo, kad žurnalistai būtų įleisti į teismo salę.

Prie teismo rūmų budi didelės saugumo pajėgos, A. Navalno bendražygiams paraginus jo šalininkus rinktis prie teismo.

Riaušėms pasirengusi policija aptvėrė pastatą.

Teismo rajone policija jau sulaikė daugiau kaip 200 žmonių, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Maskvos visuomeninės žmogaus teisių stebėjimo sulaikymo vietose komisijos atsakingasis sekretorius Aleksejus Melnikovas.

„Mūsų duomenimis, šiuo metu sulaikyta daugiau kaip 200 žmonių“, – sakė jis.

Kai kurie sulaikytieji nuvežti į policijos nuovadas.

A. Navalnas buvo areštuotas Maskvos oro uoste sausio 17 dieną, nepraėjus nė valandai po to, kai sugrįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po praėjusią vasarą įvykdyto jo apnuodijimo sovietų mokslininkų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Opozicionierius kaltina Federalinę saugumo tarnybą (FSB) surengus šį išpuolį V. Putino nurodymu. Kremlius tai kategoriškai neigia.

Korupcijos tyrimai

A. Navalnas kaltinamas pažeidęs 2014 metais lėšų grobstymo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas, nes būdamas Vokietijoje neatvykdavo dukart per mėnesį užsiregistruoti Rusijos kalėjimų tarnyboje.

Pagal lygtinės bausmės sąlygas A. Navalnas vienus metus praleido namų arešto sąlygomis. Jo brolis Olegas visą bausmę atlieka kalėjime.

Opozicionieriaus advokatai AFP sakė, kad dabar jam gresia įkalinimas laikotarpiui iki pustrečių metų, nes bausmės vienų metų dalį jis atliko namų arešto sąlygomis.

A. Navalnas, kuris pastarąjį dešimtmetį iškilo kaip garsiausias V. Putino kritikas Rusijoje, ir jo šalininkai mano, kad 2014 metų byla buvo valdžios kerštas už jo politinę veiklą. Jie sako, kad dabar Kremlius siekia jį užčiaupti.

Nors niekada nedirbo jokiame renkamame poste, A. Navalnas pelnė reputaciją korupcijos tyrimais, demaskuojančiais prabangų Rusijos elito gyvenimo būdą.

Dvi dienos po jo arešto jo komanda paskelbė tyrimą apie prabangią, prie Juodosios jūros esančią valdą, kuri, A. Navalno teigimu, V. Putinui buvo perleista pasinaudojant milijardo dolerių vertės schema, finansuota jo artimų sąjungininkų, vadovaujančių valstybinėms įmonėms.

Tyrimas buvo paskelbtas drauge su „YouTube“ vaizdo įrašu, kuris buvo peržiūrėtas daugiau kaip 100 mln. kartų.

A. Navalno areštas ir teiginiai dėl korupcijos išprovokavo pastarųjų dviejų savaitgalių protestus visoje šalyje. Per praėjusio sekmadienio akciją policija buvo uždariusi Maskvos centrą ir sulaikė daugiau kaip 5,4 tūkst. žmonių – tai vienos dienos rekordas.

Vakarai pasmerkė A. Navalno areštą ir masinius areštus per protestus gatvėse.

JAV ir Europos Sąjunga paragino nedelsiant paleisti A. Navalną ir pasmerkė policijos smurtą prieš protestuotojus.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) A. Navalno klausimą turi iškelti per šios savaitės apsilankymą Maskvoje.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas savo ruožtu pareiškė, kad ši byla yra „vidaus reikalas“, ir pridūrė: „Niekam neleisime į jį kištis.“

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode