Sprogimas

Kodėl santuoka tampa depresijos priežastimi?

 

Siekiant išsaugoti asmeninę gerovę, pozityvią partnerystę, labai svarbu suprasti, kaip spręsti santykių problemas. Kitaip santuoką gali temdyti lėtinis pyktis arba depresija, svetainėje psychologytoday.com rašo psichologė, knygų autorė Susan Heitler. Anot jos, dviejų suaugusių asmenų apsisprendimas susisaistyti santuokos saitais daro poveikį tolesnio jų gyvenimo kokybei.

Klinikine psichologe daugelį metų dirbanti S. Heitler teigia dažniausiai susidurianti su tokiomis poromis, kurių santuoka ilgainiui apkarsta. Santuoka gali vesti į nesibaigiančią palaimą, tačiau lygiai taip pat ji gali virsti didžiu nusivylimu, konfliktais, pykčiais ir depresija.

Štai kaip S. Heitler aiškina, iš kur santuokoje kyla depresija: „Tokie santykiai, kuriuose vienas partneris atlieka dominuojančiojo, stipresniojo vaidmenį, o kitas – jam paklūstančiojo, silpnesniojo, dažnai vienam iš partnerių – silpnesniajam arba atliekančiam aukos vaidmenį – iššaukia depresiją“.

Daugeliu atvejų, nusistovėjusį dominuojančiojo-paklūstančiojo modelį pakeitus lygiaverčių partnerių modeliu, depresiją iš santykių pavyksta „išprašyti“.

Ar problemos santuokoje ir depresija – neatsiejami dalykai?

Susipažinusi su neseniai atlikto tyrimo, susijusio su santuoka ir depresija, medžiaga, S. Heitler sako nudžiugusi, matydama, kad tyrimo duomenys patvirtina jos sukauptas teorines žinias. Ji pateikia kelis esminius teiginius.

1. Neabejojama, kad santykių problemos, trukdančios partneriams darniai gyventi, gali būti depresijos atsiradimo veiksnys.

2. Žmonės, gyvenantys santuokoje ir patiriantys joje daug įtampos, tarpusavio nesutarimų ir konfliktų, susirgti depresija rizikuoja nuo 10 iki 25 kartų labiau negu tie, kurie yra nesusituokę arba santuokoje sugyvena gražiai.

3. Jei nesutarimai santuokoje itin rimti, vieno iš partnerių gydymas nuo depresijos veikiausiai problemos neišspręs. 

4. 50 proc. moterų, vartojančių vienus konkrečius antidepresantus, nurodo manančios, kad nesutarimai su sutuoktiniu buvo vienas iš pagrindinių ir svarbiausių veiksnių, nulėmusių jų depresiją.

5. Pagerėjus santykiams santuokoje, depresijos simptomų sumažėja.

6. Antidepresantai daugeliui moterų iš pradžių padeda įveikti depresinę nuotaiką. Tačiau problemoms santuokoje nesiliovus, depresinė nuotaika grįžta net ir toms, kurios toliau vartoja vaistus.

7. Nesutarimai santuokoje paprastai prasideda anksčiau, negu atsiranda pirmieji depresijos simptomai.

8. Jei sutuoktiniai riejasi be paliovos, depresijos simptomai nepraeina.

9. Kad lengviau pakeltų santuoką slegiančius sunkumus, tikėdamiesi atsipalaiduoti, atitolti ir išvengti kontakto su savo partneriu, žmonės griebiasi alkoholio arba, mėgindami „nuleisti garą“, pradeda kelti balsą. Deja, tokiais atvejais depresijos tikimybė padidėja.

Kai, iškilus problemai, užuot pykęsi, kaip anksčiau, poros išmoksta kartu, bendromis pastangomis ieškoti sprendimų, depresijos simptomai ima silpnėti ir net išnyksta.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode