Sprogimas

Mano vaisingumas yra svarbus

 

Ar prisimenate, kaip pirmą kartą išgirdote, iš kur atsiranda vaikai? O kaip jie ten patenka? Iš kokio žmogaus tai sužinojote? Kokie jausmai apėmė? Kokie tokios pažinties padariniai pasireiškė jums bręstant? Suaugusiojo gyvenime? Šeimos santykiuose? Svarbiausia – ar norėtumėte, kad taip su savo vaisingumu bei lytiškumu susipažintų jūsų vaikai? Ar sugebėsite patys tinkamai atsakyti į visus jiems iškilsiančius klausimus?

Jau 13 metų mokau žmones pažinti savo kūną bei vaisingumą ir kaskart girdžiu tą patį klausimą: „Kodėl anksčiau niekas mūsų šito nemokė, nepasakojo, kai dar tik žengėme į paauglystę?“ Viena moteris su liūdesiu pasakė: „Jaučiuosi apiplėšta. Jei būčiau apie tai sužinojusi dar būdama mergaitė, galbūt mano gyvenimas būtų pasisukęs kitaip, galbūt kitaip būčiau save vertinusi, gal būčiau išvengusi kai kurių klaidų.“

Supratau, kad būtina pradėti pasakoti apie kūno grožį ir jame vykstančius procesus kuo jaunesniems žmonėms, kai nuostatos ir vertybės dar tik formuojasi. Ėmiau mąstyti apie programos kūrimą. Žinojau, kad Lietuvoje jau skaitomos paskaitos mergaitėms ir jų mamoms, bet norėjosi kalbėti plačiau, nepalikti nuošalyje berniukų ir tėvų bei vyresnių paauglių su jiems aktualiais klausimais apie tarpusavio santykius ir lytinį gyvenimą. Be to, mačiau, kad su lytiškumu susijęs renginys, kuriame dukros ir mamos dalyvauja kartu, – ne visada geriausia forma. Kai kurios mergaitės šalia mamos jausis saugiai, bet kai kurios drovėsis, neatsivers, nepaklaus to, kas joms rūpės.

„Ciklo šou“

Tada sutikau vokietę medicinos mokslų daktarę Elisabethą Raith-Paulą, vieną iš simptoterminio metodo Sensiplan kūrėjų. Profesorė Raith-Paula dar prieš 30 metų, pradėjusi skaityti paskaitas apie vaisingumą suaugusiesiems, susidūrė su tuo pačiu prašymu: „Papasakokite apie tai ir mūsų mergaitėms.“ Taip atsirado „Ciklo šou“ – seminaras 10–12 metų mergaitėms, rengiamas kaip kamerinio teatro spektaklis, o ne paskaita. Jo vedėja yra išsamių biologijos žinių šaltinis, istorijų pasakotoja ir mergaičių palydėtoja į paauglystę, o mergaitės gauna vaidmenis ir vaidina savo pačių kūnų spektaklyje.

Penkių valandų trukmės seminare mergaitės sužino, kas vyksta moters kūne per menstruacijų ciklą, kaip susitinka kiaušialąstė ir spermatozoidas, kaip užsimezga, auga motinos įsčiose ir gimsta naujas žmogus, kas vyksta pačios mergaitės kūne prasidėjus brendimui, kokie fiziniai ir psichiniai pokyčiai jos laukia, kodėl ir kaip vyksta menstruacijos.

Šios žinios pateikiamos pasitelkiant į pagalbą prabangius audinius, paveikslėlius, įvairius daiktus ir daugybę rankomis kurtų rekvizitų. Biologijos faktų ir terminų išmokstama tarsi nejučia, per palyginimus ir istorijas. Taip žadinama pagarba savo kūnui ir žavėjimasis juo, tvirtai tikint, kad vaikai, matydami, koks puikus yra jų kūnas ir koks turtas yra vaisingumas, patys norės jį saugoti.

Prieš keletą metų Vokietijoje atlikta seminare dalyvavusių mergaičių apklausa parodė, kad šios mergaitės, palyginti su kontroline grupe, buvo kur kas labiau patenkintos savo kūnu, geriau priėmė paauglystės pokyčius, rečiau nuogąstavo dėl pirmųjų menstruacijų.

Seminaras mergaitėms netrukus tapo toks populiarus, kad supažindinti su tuo, kas vyksta vyro kūne, ėmė prašyti ir berniukų tėvai. Taip gimė seminaras 10–12 metų berniukams „Agentai vykdo misiją“, o vėliau ir seminaras vyresniems paaugliams apie vyro ir moters tarpusavio santykius bei lytinių santykių grožį ir iššūkius „Tiesa ir drąsa“.

„Agentai vykdo misiją“

Seminaro „Agentai vykdo misiją“ dalyviai sužino viską, ką reikia žinoti apie vyro kūną: kaip sėklidėse gaminasi spermatozoidai, kodėl vyksta erekcija, kaip ir kodėl išsilieja sėkla, kaip keičiasi kūnas prasidėjus paauglystei ir daugybę kitų vyrams svarbių dalykų.

Berniukai susipažįsta ne tik su vyro anatomija, bet ir su pagrindiniais teiginiais apie tai, kas vyksta moters kūne per menstruacijų ciklą ir apvaisinimą. Šie klausimai su berniukais aptariami todėl, kad didysis kiaušialąstės ir spermatozoido susitikimas įvyksta ir vaikelis devynis mėnesius auga moters kūne. Todėl berniukui taip pat aktualu suvokti, kad vyras šiame procese irgi yra svarbus ir atsakingas.

Seminaras „Agentai vykdo misiją“ vyksta berniukams patraukliu Jameso Bondo stiliumi: berniukai pusdieniui tampa specialiaisiais agentais, vykdančiais misiją – „pradėti naują gyvybę“. Laimės tik vienas, todėl visi kruopščiai ir atsakingai ruošiasi specialioje treniruočių stovykloje, studijuoja didžiojo žygio žemėlapį ir vykdo užduotis, nė nepajusdami, kad pakeliui mokosi biologijos terminų ir faktų. Seminarus berniukams veda tik vyrai.

„Tiesa ir drąsa“

Vyresni paaugliai seminare „Tiesa ir drąsa“ skatinami išmokti ir išdrįsti priimti teisinga informacija grįstus sprendimus. Tarpusavio ryšiai ir lytiniai santykiai yra vienos iš labiausiai vyresnius paauglius dominančių temų. Priešinga lytis ir visa, kas su tuo susiję, juos žavi ir vilioja, bet drauge gąsdina ir baugina. Tėvai šiame amžiuje nebėra tinkamiausi pašnekovai, nors pavyzdys ir autoritetas lieka neginčijamai. Todėl retas paauglys su tėvais aptarinės lytiškumo klausimus, pavyzdžiui, tam tikrų kontracepcijos priemonių veikimo principus ir efektyvumą. Ar tikrai norite, kad atsakymus į šiuos klausimus jūsų paaugliai rastų internete?

Nors šiuolaikiniai jaunuoliai paprastai jau būna gana gerai informuoti, vis dėlto, kalbant apie vaisingumą, dažniausiai tai būna tik padriki faktai. Tokios pusiau tikros, nesistemingos žinios gali būti labai pavojingos ir pasibaigti netikėtu nėštumu ar kitais nepageidaujamais rezultatais.

Dėl laiko trūkumo ir vadovėlių kokybės mokykloje gaunama informacija dažniausiai praslysta paviršiumi. Todėl seminare „Tiesa ir drąsa“ paaugliams pateikiamos ekspertų parengtos pagrįstos ir teisingos žinios apie moters bei vyro vaisingumą ir rūpestingą šio turto valdymą. Kalbant apie skirtingas kontracepcijos priemones, ypač hormoninę kontracepciją, atskleidžiama, kaip ir ką tiksliai jos veikia, kad sprendimai, kuriuos gyvenime teks priimti, būtų pagrįsti žinojimu, bet ne vienos ar kitos priemonės reklama arba atsitiktinumu. Sąmoningas kūno pažinimas turėtų būti kiekvieno vyro ir kiekvienos moters esminių žinių dalis, padėti ne tik tada, kai vengiama pastoti, bet ir siekiant pradėti vaikelį. Šios žinios skatina pagarbą savo kūnui ir veikia kaip pati geriausia ankstyvų lytinių santykių, nepageidaujamo nėštumo, lytiniu būdu plintančių ligų ir lytinės prievartos prevencija.

Seminaras baigiamas sėkmingų tarpusavio santykių tema. Naudojantis programai būdingomis ryškiomis ir patraukliomis vaizdinėmis priemonėmis, net ir sudėtingi santykiai tampa suprantami. Jaunuoliams nesiūlomi iš anksto parengti sprendimai ir patarimai – jie kviečiami į diskusiją. Siekiama padėti jiems atrasti, kad tikrasis lytiškumo grožis ir džiaugsmas atsiskleidžia tada, kai lytiniai santykiai kyla iš meilės.

Paskaita tėvams

Nors šiais laikais vaikai daug informacijos gauna iš žiniasklaidos ir biologijos pamokų, tėvai vis tiek yra tie asmenys, kuriais jų vaikai pasitiki pirmiausia. Į programą „Mano vaisingumas yra svarbus“ įtraukiami ir tėvai, taip stiprinant jų, kaip ugdytojų, vaidmenį. Prieš seminarus vaikams mamos ir tėčiai visada kviečiami į jiems skirtą paskaitą, joje pristatomas naujas, pagarbus kūno pažinimo būdas. Tėvai ir vaikai, turėdami tų pačių žinių ir vartodami tas pačias sąvokas, gali bendrauti kaip lygūs su lygiais, laisvai keistis informacija.

Šiuos renginius vienija tas pats tikslas – parodyti, kad žmogaus kūnas yra puikus, o vaisingumą reikia branginti ir saugoti, o ne jo saugotis. Todėl programa pavadinta „Mano vaisingumas yra svarbus“ (angl. My fertility matters).

Programa Lietuvoje

Per 19 projekto metų jame jau dalyvavo daugiau kaip 700 tūkst. mergaičių, berniukų ir jų tėvų. Projektas išplito į daugelį Europos šalių ir netgi Kiniją.

Nuo 2017 m. rugsėjo seminarai mergaitėms „Ciklo šou“ vyksta ir Lietuvoje. Praėjusį lapkritį Natūralaus šeimos planavimo asociacija ir Lietuvos šeimos centras organizavo būsimų renginio vedėjų mokymus, kuriuose dalyvavo 17 moterų iš visos Lietuvos. Siekiame, kad ne tik didžiųjų miestų, bet ir atokesnių rajonų vaikai turėtų galimybę tinkamu būdu pažinti savo vaisingumą. Projektą parėmė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, todėl raginame mokyklas ir tėvų bendruomenes pasinaudoti proga ir pasikviesti mus į savo parapiją ar mokyklą.

Šį rudenį pradėsime rengti berniukų seminaro „Agentai vykdo misiją“ vedėjus, tikimės seminarą pasiūlyti 2019 m. pradžioje. Programą remia Bažnyčia, nors seminaruose ir neliečiami tikėjimo bei religijos klausimai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode