Sprogimas

Kam reikalingi santuokos įžadai ir jų atnaujinimas?

 

Prasidėjus vasarai, daug Lietuvos žmonių kviečiami dalyvauti draugų ar giminių vestuvių ceremonijose. Tai labai graži ir jaudinama akimirka, kai jaunieji žengia prie altoriaus ir dažnai su ašaromis akyse taria ir priima mylimojo ištartus žodžius: „Prisiekiu visada tau būti ištikimas(a): kai laimė lydės ar vargas suspaus, kai sveikata tvers ar ligos suims, – visą gyvenimą tave mylėsiu ir gerbsiu.“ Tai gražiausi kada nors ištarti dviejų vienas kitą mylinčių asmenų žodžiai. Kam jie reikalingi? Kokią reikšmę turi santuokos įžadai?

Ką reiškia ištarta priesaika?

Anthony Robbinsas, vienas geriausių pasaulyje sėkmės trenerių rašo: „Visi galėtų atsiminti atvejį, kai koks kitas žmogus prabilo su tokia jėga ir tikslumu, kad į širdį įėję žodžiai pasiliko ten amžinai. Visi yra patyrę šią stebuklingą žodžių magiją.“ Pasak Anthony, tikslūs, reikiamu laiku pasakyti žodžiai, gali daryti didžiulę įtaką žmonėms. Būtent tokie yra santuokos įžadų žodžiai – tikslūs, skirti užtvirtinti apsisprendimą, darantys neatšaukiamą įtaką dviem žmonėms. Kam jie reikalingi, jeigu pora jau apsisprendė būti kartu? Kam dar ta priesaika, ceremonija, svečiai ir visa iškilmė? Klausiame jaunavedžių pamėgtos Klaipėdos Kristaus Karaliaus bažnyčios klebono Virgilijaus Poškaus. Anot jo, santuokos įžadas arba priesaika skirta apimti tris sritis:

1. Tai dviejų asmenų, vyro ir moters, vienas kito pažinimas ir pasirinkimas kaip gyvenimo bendrakeleivio visam likusiam laikui.

2. Tai pranešimas bendruomenei: šeimai, draugams ir visuomenei.

3. Dievo akivaizdoje prisiekiama ir prašoma visko, ko reikės, kad būtų sukurtas laimingas gyvenimas.

Taigi tradiciniai santuokos įžadų žodžiai turi didžiulę prasmę – tai poros tvirtas pažadas vieno kitam, prieš visuomenę ir prieš Dievą. Vestuvių šventė ir visa iškilmės prasmė – padėti jauniesiems ypatingai išgyventi dieną, kada jie vienas kitam davė neatšaukiamą priesaiką, kad kuo giliau ši diena įsirėžtų jauniesiems į širdį.

Kodėl taip svarbu apsispręsti santuokai?

Juk daug porų šiais laikai gyvena kartu nesusituokę ir neįsipareigoję vienas kitam priesaika ar kitais būdais.

Į šį klausimą atsako santykių konsultantas Vytautas Jančiauskas knygoje „Mūsų santykių ritualai“. Jis aprašo Harvardo mokslininkų atliktą tyrimą, kurio išvadose teigiama: „žmogus yra tokia būtybė, kad nori turėti galimybę apsigalvoti, bet daugiau laimės jam teikia pasirinkimas, kuriam tokia galimybė nesuteikiama.“

Apsisprendęs asmuo išvengia blaškymosi, vidinių konfliktų, jis turi aiškų tikslą – įgyvendinti savo apsisprendimą. Tai galioja visose srityse, taip pat ir poros santykiuose. „Jei žmogus vengia santuokos, nes nori turėti galimybę apsigalvoti, jis yra nelaimingesnis nei tas, kuris nusprendžia kurti šeimą ir likti ištikimas vienam žmogui!“ – rašo V. Jančiauskas.

Neapsisprendusį asmenį nuolat kankina abejonės. Todėl V. Jančiauskas pataria duoti įžadus vieno kitam ir nereligingoms poroms. Sugalvoti priesaikos žodžius, pasirinkti svarbią vietą, pasipuošti, galbūt pakviesti brangius žmones ir pačių susikurtoje aplinkoje įsipareigoti vienas kitam visam likusiam gyvenimui.

Kodėl patariama švęsti įžadų atnaujinimą?

Kodėl svarbu švęsti savo vestuvių metines? Kunigas V. Poškus sako, kad trečiasis Dievo įsakymas kviečia švęsti ypatingas progas – šventes. „Šventės yra prasmingas įvykių sudabartinimas. Jos apima tikėjimo ir gyvenimo ritmą. Šv. Kalėdos, šv. Velykos, gimtadienis, santuoka, vaiko gimimas ir t. t. Šventės yra susijusios su džiaugsmu, patiriamu iš naujo išgyvenant svarbius įvykius ar jų atminimą. Tas džiaugsmas yra kur kas gilesnis nei paviršutiniškas linksmumas ar pramogos. Gyvenimas priverčia suktis kaip voveraitei rate vis greityn ir greityn. Sustoti, atgauti pusiausvirą ir džiaugtis būtina“, – kalba dvasininkas. Santuokos diena ir ypač jubiliejai yra viena gražiausių švenčių, verta šią dieną sustoti ir atgaivinti širdyje džiaugsmą.

Kas yra įžadų atnaujinimas? „Tai atnaujinimas ir iš naujo apsisprendimas kurti gyvenimą kartu, dėkojant už nueitą kelią. Priesaikos atnaujinimo metu tariami-atnaujinami pažadai mylėti iki mirties“, – pasakoja V. Poškus. Galbūt kasdienybės rūpesčiuose pamirštame padėkoti ir pasakyti mylimam žmogui, koks jis yra brangus. Todėl per įžadų atnaujinimą galime padėti savo porai pasijausti ypač svarbiam(iai), mylimam(ai).

V. Jančiauskas taip pat ragina nepamiršti šios ypatingos įžadų davimo dienos, kiekvienais metais ją minėti, suteikiant jai savitą prasmę, nes kažkada pasakytas pažadas gali pasimiršti ar netgi nustoti galioti. „Pasipuoškite, paruoškite skanią ir gražią vakarienę, parašykite vienas kitam pasižadėjimą. Perskaitykite jį garsiai, žiūrėdami vienas kitam į akis. Pasikeiskite ištikimybės simboliais. Tai gali būti citrina, gebenė, dvi pušelės, nuo seno laikomos ištikimybės simboliais“, – aprašomos idėjos šventei knygoje „Mūsų santykių ritualai“.

Vestuvių dieną galima padaryti įsimintiną kiekvienais metais, pakvietus savo partnerį ją išgyventi kartu. Jeigu tai darbo diena – galima nukelkite ją į savaitgalį, kad du žmonės galėtų švęsti tai, kas yra ir buvo geriausia jų santykiuose.

blog.apiesantykiuskitaip.lt

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode