Parama dėkojame




Sprogimas

Kaip patikrinti ir kiek reikia pripūsti padangas?

Kiekvienas automobilio savininkas yra girdėjęs, koks svarbus yra tinkamas oro slėgis padangose, tačiau vis dar pastebima, kad šis aspektas yra nepelnytai nuvertinamas. Visgi, reikėtų žinoti, kad nuo jo priklauso mūsų kelionių saugumas, komfortas ir padangų nusidėvėjimas, todėl slėgį reikia reguliariai patikrinti. Dažnai kyla klausimų, koks jis turėtų būti, kaip slėgį patikrinti ir teisingai pripūsti padangas – į visus juos pabandysime atsakyti.

 

Kodėl slėgis padangose kinta?

Pirmiausiai reikėtų pakalbėti apie tai, kodėl padangos ilgainiui išsileidžia. Dažnai dėl to kalti įvairūs mechaniniai pažeidimai. Pavyzdžiui, galbūt šie gaminiai yra pradurti, surūdijusios ar kitaip pažeistos ratlankio briaunos. Tiesa, tokiais atvejais slėgis gali nukristi labai greitai ir ženkliai – tai priklauso nuo pažeidimo lygio. Tikriausiai net nereikia sakyti, kad su tokiomis problemomis galime susidurti nepriklausomai nuo to, ar bus naudojamos naujos, aukščiausios kokybės, pavyzdžiui, padangos Bridgestone, ar ne pirmą sezoną tarnaujantys ratų apavai.

Visgi, padangų slėgis ne visuomet mažėja dėl rimtų problemų. Labai dažnai tam įtakos turi temperatūrų pokyčiai – žiemą galime pastebėti sumažėjimą, o vasarą, priešingai, galime tikėtis šiokio tokio padidėjimo. Pokyčiai galimi ir tais atvejais, kai į ratų apavų tarpus prasiskverbia nedidelės deguonies dalelės. Tiesa, abiem šiais atvejais slėgis keičiasi po truputį – būtent dėl to svarbu reguliariai jį patikrinti.

Kiek reikia pūsti padangas?

Kaip ir minėjome prieš tai, per mažai pripūstos padangos dėvisi greičiau, tačiau galimų problemų sąrašą galima dar labiau išplėsti. Didelė tikimybė, kad padidės kuro sąnaudos, bus labiau apkraunama ir pažeidžiama šoninė konstrukcija, padidės ratlankio pažeidimo rizika, o taip pat bus sunkiau stabdyti ir stabiliai valdyti automobilį. Visgi, reikėtų paminėti, kad per didelis oro slėgis padangose taip pat gali būti žalingas – tuomet suprastės jų sukibimas, greičiau dėvėsis centrinės dalys ir pakaba, o kelionių patogumas bus ženkliai mažesnis. Būtent dėl to reikia tiksliai žinoti, kiek šiuos gaminius turėtumėte pripūsti.

Turėtumėte įsidėmėti, kad šis rodiklis priklauso nuo konkrečios transporto priemonės – gamintojai tokią informaciją pateikia jų vadove. Tačiau jei jo neturite, rekomenduojamą slėgį galite rasti lipduke ant vidinės vairuotojo durelių pusės. Kartais jis gali būti klijuojamas ir ant slenksčio ar, pavyzdžiui, kuro bako durelių. Atkreipkite dėmesį į matavimo vienetus – slėgis gali būti išreikštas atmosferomis arba barais, tad planuojant pūsti padangas, šiuos rodiklius gali tekti konvertuoti.

Kaip reikia patikrinti padangų slėgį?

Ratų apavų slėgį rekomenduojama patikrinti bent jau kartą per mėnesį ir tais atvejais, kai ruošiamasi leistis į ilgesnę kelionę – ypač tuomet, jei važiuosite keliais, kuriuose maksimalus leistinas greitis yra didesnis. Tiksliausius duomenis matuodami gausite tuomet, jei padangos bus šaltos ir jų temperatūra nesiskirs nuo aplinkos. Tad prieš matavimus reikėtų vengti ilgesnių kelionių, neprikrauti automobilio ir įsitikinti, kad jis stovi ant tolygaus paviršiaus.

Toks darbas atliekamas pasitelkus manometrą – jis dažnai integruojamas į automobilinę pompą, tad slėgį pamatuoti galėsite namuose ar netgi išvykos metu. Jums tereikės užmauti žarnos antgalį ant atsuko padangos ventilio taip, kad ji visiškai nuspaustų vožtuvą ir leistų orui patekti į jos vidų. Šalia žarnos dažniausiai yra slėgio matuoklis ir rankena, tad spausdami ją, galėsite matyti, kada bus pasiektas reikiamas lygis.

Degalinėse taip pat galima rasti automatinius oro kompresorius – užmovę jų antgalį ant ventilio, ekrane galėsite matyti padangų oro slėgį. Reikiamus rodiklius pasirinksite naudodamiesi mygtukais: tuomet aparatas pats ratų apavus pripildys iki atitinkamo slėgio ir apie pabaigtą darbą praneš garsiniu signalu.                                                

Akivaizdu, kad šis darbas nepareikalaus didelių pastangų, tačiau atlikdami jį reguliariai, užsitikrinsite visapusiškai saugias ir patogias keliones. Jei prireiks naujų ratų apavų, juos galėsite užsisakyti internetu – el. parduotuvėje Pigu.lt Nokian padangos ir kitų žymių kompanijų siūloma produkcija parduodama geromis kainomis. 

22-08š

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode