Sprogimas

Edukacinės aplinkos kūrimas: kodėl ji svarbi vaiko ugdymui?

Vaikai yra mūsų ateitis, todėl yra labai svarbios jų žinios ir gebėjimai. Tam, kad šios funkcijos būtų išugdytos vaikai nuo pat mažumės pradedami mokyti elementariausių reiškinių, o paaugę išleidžiami į vaikų darželius. Edukaciniai žaislai darželiui yra vienas iš būdų, kaip išlaisvinti vaiko fantaziją, ugdyti jo kūrybiškumą bei leisti pačiam noriai pažinti gyvenimiškus reiškinius. 

Kas yra edukacinė aplinka ir kuo ji svarbi?

Dažniausiai vaikai išmoksta įvairiausių dalykų iš tos aplinkos, kuri jį nuolat supa. Dauguma vaikų, sulaukę trijų metų (ir mažiau) yra išleidžiami į vaikų darželius. Dažniausiai esame įpratę matyti, kad vaikų darželiuose gausu įvairiausių žaislų, įvairiaspalvių kėdučių, staliukų, spintelių ir kt. Šiuo pavyzdžiui siekiama sukurti jaukią ir saugią aplinką jūsų atvestam mažyliui. Tokį atvejį galėtume priskirti prie edukacinės aplinkos, tačiau vienas dalykas kliudo - aplinka yra sukurta ne pačių vaikų. Edukacinės aplinkos kūrimas susideda iš tokių komponentų: vaikų darželis (kuriame jūsų vaikas praleidžia didžiąją dalį savo dienos) + jo sukurti daiktai, piešiniai, dirbiniai + auklėtojų įsitraukimas kartu į šią veiklą.
Edukacinės aplinkos tikslas yra toks: jog kiekvienas vaikas esantis tame vaikų darželyje jaustųsi asmeniškai prisidėjęs prie sau norimos aplinkos sukūrimo, nuolat ją galintis keisti bei joje savarankiškai realizuotis ir veikti. 

Kaip yra kuriama edukacinė aplinka?

Jeigu yra nusprendžiama kurti edukacinė aplinka, pirmiausiai reikia atsakyti ir išspręsti keletą klausimų:

  • kaip išnaudoti vaikų darželio turimas erdves?
  • kas galėtų įtraukti vaikus į šią iniciatyvą? (kokie dalykai jiems patinka ?)
  • kokie dalykai vaikus verčia jaustis saugiai bei harmoningai?
  • kaip paskatinti vaikus nebijoti reikšti savo minčių ir idėjų?

Kai šie klausimai yra atsakyti ir turimas bent preliminarus planas - galima pradėti darbus!
Ne paslaptis, kad vaikai savo fantaziją atskleidžia per įvairiausius piešinius bei dirbinius. Taigi, viena iš edukacinės aplinkos dalių gali būti piešinys. Paprašykite vaikų nupiešti savo svajonių darželį ir atskleistų, kokie dalykai juos džiugina jame. Kitas variantas - lego kaladėlės. Apie lego yra žinomas faktas, jog iš jų „gimsta“ įvairiausios siluetai, figūros bei formos. Pasiūlykite vaikams iš lego kaladėlių sudėlioti sau mėgstamą žaislą, o sukurtus daiktus išdėliokite darželio ( grupės ) aplinkoje. 

Kuo edukacinė aplinka turi būti praturtinta?

Svarbu, kad edukacinėje aplinkoje, vaikai galėtų ugdytis ne tik bendrai, bet ir savarankiškai. Tam, kad darželio auklėtiniai galėtų veikti bendrai, sukurkite grupės mažą bibliotekėlę. Gamybai pasirinkite tokias medžiagas su kuriomis vaikai galės „apdirbti“ savo norimą bibliotekos lentyną. Šiuo atveju vystysis vaikų bendradarbiavimas bei veikimas drauge. Tam, kad ugdytųsi vaikų individualumas, sukurkite bibliotekos lankytojų knygeles. Juose grupės auklėtojas žymės, kurios knygelės yra paimtos auklėtinių. Grąžinęs vaikas knygas, savo lankytojų knygelėje galės nupiešti mažą piešinėlį, ką jis sužinojo vartydamas (tėvų jiems perskaitytos) knygos. Taigi, labai svarbu nepamiršti tokio fakto, jog edukacinė aplinka turi būti saugi ir individualizuota kiekvienam vaikui asmeniškai!

21-287

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode