Sprogimas

Juvelyro profesija – kokia ji?

Juvelyrika - nuo senų laikų žinoma ir šiandien ypatingai svarbią reikšmę turinti taikomosios dekoratyvinės dailės šaka. Jeigu pirmieji pasaulyje papuošalai seniausiais laikais apjungdavo bronzą, žalvarį ar gintaro elementus, šiandien papuošalai visiškai kitokie, kupini pačių įvairiausių alternatyvų: nuo klasikinių tauriųjų metalų dirbinių iki papuošalų su brangakmeniais. Vis dėlto visais laikais tendencija ta pati - noras puoštis ir patraukliai atrodyti. Šiuolaikiniame gyvenime renkantis tauriųjų metalų ar kitus papuošalus žvalgomės, kurios juvelyro dirbtuvės suteiktų geriausias paslaugas. O kokia toji juvelyro profesija? Tai žinios ar pašaukimas iš prigimties?

Specifinė sritis - papuošalų gamyba

Juvelyrika turi įvairių naudojamų technikų: nuo kalybos iki liejimo. Štai senesniais laikais itin plačiai buvo naudojama būtent kalyba, kuomet įvairiems aksesuarams ir papuošalams ruošti pagrindiniais įrankiais tapdavo kūjis ar replės. Per daugelį metų, kaip ir visos sritys, taip ir papuošalų gamyba labai pasikeitė. Šiandien tai daug smulkmeniškesnis, kiek daugiau etapų apimantis darbas. Šiuolaikiniai juvelyrai eskizuoja savo viziją ant lapo ar kompiuterio ekrane, kol galiausiai po meistriško darbo jie tampa apčiuopiamu papuošalu. Iš tiesų, tai yra menas, reikalaujantis ne tik estetinio suvokimo, bet ir specifinių žinių, begalinės kantrybės, kruopštumo ir gebėjimo susikaupti. O kur dar meistro kūrybiškumas, lemiantis juvelyrikos darbų išskirtinumą ir populiarumą tarp pirkėjų.  

Kas yra geras savo srities specialistas? 

Kalbant apie juvelyriką, veikiausiai protinga būtų sakyti, kad geram meistrui derėtų turėti pašaukimą šiam menui. Vis dėlto tai yra ta sritis, kuriai reikia tiek meninių gabumų, tiek darbščių rankų. Neužtenka ideliai suprasti skirtingų metalų savybių ar gebėti kopijuoti darbų. Tam, kad juvelyrika atneštų pelną ir duotų naudos, svarbu kurti unikalius dirbinius, kurie stiliumi, braižu ar idėjomis išsiskiria iš kitų. Be abejo, tai dar ne viskas. Ne mažesnės prasmės šiandien turi komunikacija, gebėjimas bendrauti ir išgirsti klientą. Juk konkurencija šiuolaikiniame pasaulyje išties labai didelė. 

Vieni populiariausių - sužadėtuvių ir vestuviniai žiedai

Bene dažniausiai juvelyrikos parduotuves renkasi ar su individualiu užsakymu į meistrus kreipiasi būsimi jaunavedžiai. Tai tie dirbiniai, kuriems pirkėjai skiria daug dėmesio ir, žinoma, neretai ir finansų. Klasikiniai sužadėtuvių žiedai su deimantu ar išskirtinio stiliaus geltono ir balto aukso vestuvinių žiedų derinys - svarbią dalį lemia juvelyro įgūdžiai ir atsakingumas. 

Visgi jokia klaida teigti, kad juvelyrika tikrai ne kiekvienam. Čia reikia ne tik mokytis reikalingų terminų, skirtingų medžiagų savybių, techninių sprendimų, bet svarbiausia, būti savitam, originaliam, ieškančiam įkvėpimo ir naujų idėjų. 

21-243

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode