Sprogimas

Patariama, kaip tvarkyti ir šarvoti mirusiuosius nuo konoraviruso

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), numatydama galimas netektis dėl COVID-19, ką rodo ir skaudi Europos bei viso pasaulio patirtis, taip pat siekdama išvengti koronaviruso plitimo, parengė rekomendacijas, kaip tvarkyti ir šarvoti žmones, mirusius nuo šios pavojingos infekcijos.

REKOMENDACIJOS DĖL MIRUSIŲJŲ NUO COVID-19 LIGOS (KORONAVIRUSO INFEKCIJOS) PALAIKŲ TVARKYMO IR ŠARVOJIMO

Mirusiojo nuo koronaviruso infekcijos palaikų tvarkymo taisyklės:
•  Mirusiojo kūnas mirties vietoje talpinamas į nepralaidų skysčiams plastikinį maišą ir pervežamas į lavoninę arba perduodamas  laidojimo paslaugas teikiančiai įmonei. 
o  mirusįjį talpinti į maišą rekomenduojama dviem žmonėms; 
o  kūną tvarkantys darbuotojai turi dėvėti visas apsaugos priemones (vandeniui nepralaidų chalatą ilgomis rankovėmis arba chalatą ir neperšlampamą prijuostę, respiratorių, akinius arba veido skydelį, pirštines);
o  įdėjus kūną į maišą, maišo išorė dezinfekuojama;
o  prieš išvežant kūną iš patalpos, dezinfekuojamas ten esantis vežimėlis, o darbuotojai, šiame etape tvarkę kūną, nusiima ir palieka individualias apsaugos priemones;
o  ligoninės lavoninėje maišą leidžiama atidaryti ir parodyti giminėms. Lavoninės darbuotojas turi dėvėti visas apsaugos priemones. 
•  Jei būtina atlikti autopsiją, kūną galima laikyti šaldytuve ir skrodimą atlikti tik laikantis standartinių apsaugos priemonių, dėvint tinkamas apsaugos priemones ir užtikrinant tinkamą rankų higieną.
•  Mirusiojo plovimas ir kitas paruošimas atliekamas tik dėvint visas apsaugos priemones.
•  Mirusiojo balzamavimas nerekomenduojamas, tačiau esant reikalui atliekant mirusiojo balzamavimą būtina laikytis standartinių apsaugos priemonių.
•  Lavoninės darbuotojai, įstaigos, teikiančios kremavimo ir laidojimo paslaugas, turi būti informuoti, kad žmogus mirė nuo koronaviruo infekcijos.
•  Darbuotojai, tvarkantys mirusiojo palaikus ir turintys tiesioginį sąlytį su mirusiojo kūnu, turi dėvėti vienkartinį neperšlampamą chalatą su ilgomis rankovėmis ir rankogaliais arba chalatą ir neperšlampamą prijuostę, nesterilias pirštines, antveidį arba akinius ir medicininę kaukę. 
•  Darbuotojai, atliekantys lavono skrodimą, turi dėvėti vienkartinį neperšlampamą chalatą su ilgomis rankovėmis, daleles filtruojantį respiratorių FFP2 arba FFP3, veido skydelį arba akinius, nuo įsipjovimų apsaugančias pirštines arba dvejas nesterilias pirštines, apsauginę avalynę (aulinius batus).
•  Rekomenduojamos aerozolių susidarymo mažinimo priemonės skrodimo metu. 
•  Po panaudojimo tušti maišai turi būti šalinami kaip 
infekuotos medicininės atliekos.

Mirusiojo nuo koronaviruso infekcijos šarvojimo taisyklės:
•  Šarvojimas negali būti vykdomas patalpose, kurioms nėra išduotas leidimas-higienos pasas.
•  Mirusiojo palaikus rekomenduojama kremuoti arba šarvoti uždarame karste. 
•  Šarvojimo salės ir joms priskirtos pagalbinės patalpos, kai iš jų tolimesnėms laidojimo procedūroms išnešami jose šarvoto žmogaus palaikai, turi būti 
valomos ir dezinfekuojamos, vadovaujantis parengtomis rekomendacijomis

SAM Spaudos tarnyba

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode