Sprogimas

Studentas, ieškojęs informacijos apie moliuskus, surado iš kosmoso atkeliavusį perlą

Daugelis žino, kad perlai susiformuoja tada, kai į moliusko kriauklę patenka koks nors svetimkūnis, pavyzdžiui, smėlio krislas. Tačiau panašu, kad į kai kurių moliuskų kriaukles kadaise įsibrovė ir netoliese praskridusio asteroido dalelės, rašo „IFL Science“.

2006 m. moliuskų liekanas rinkęs Pietų Floridos universiteto studentas Mike`as Meyeris nesitikėjo atrasti asteroido pėdsakų. Jis moliuskų fosilijas rinko Sarasotoje esančiame karjere, kuriame gausu keleto milijonų metų senumo dvigeldžių liekanų. Iš nebegyvuose moliuskuose susikaupiančių nuosėdų galima spręsti apie jų gyvavimo laikmetį ir geologinę Floridos istoriją.

Informacijos apie moliuskų istoriją dažniausiai gausu foraminiferuose – vienaląsčiuose organizmuose, kurių dominuojanti rūšis keičiasi prisitaikydama prie klimato sąlygų.

Tačiau vietoje jų moliuskuose M. Meyeris aptiko beveik mikroskopinius permatomo stiklo rutuliukus, kurie savo apskrita forma visai nebuvo panašūs į smėlį. Nei pats M. Meyeris, nei mokslininkai, su kuriais jis susisiekė, negalėjo atpažinti, kas tai per medžiaga, todėl savo radinį vyriškis pasidėjo į kolekciją.

Vėliau M. Meyeris pats tapo mokslininku ir Harisburgo universitete įgijęs daktaro laispnį pradėjo jame dirbti. Jis specializavosi Ediakarano laikotarpio tyrinėjimų lauke, tačiau pradėtų darbų nebaigė. „Po poros metų atsirado laisvo laiko ir pamaniau, kad pradėsiu viską nuo pradžių“, – nurodė M. Meyeris.

Palyginęs rastus rutuliukus su visais geologiniais objektais, kokie tik jam atėjo į galvą, M. Meyeris priėjo išvados ir žurnale „Meteoritics and Planetary Science“ paskelbė, jog jo radiniai yra mikrotektitai – stiklo gabalėliai, išbarstomi tada, kai į Žemę įsirėžia didžiulis objektas.

Galingi susidūrimai mikrotektitus gali nublokšti labai toli, tačiau taip įvykus išdega natris, todėl didelė natrio koncentracija M. Meyerio radinyje perša idėją, kad asteroidas smogė būtent į tą vietą, kurioje ir buvo rastos moliusko liekanos.

Spėjama, kad moliuskuose išlikusiems mikrotektitams gali būti 2–3 milijonai metų, tačiau ketinama nustatyti ir tikslesnę jų data. Daugiau įrodymų apie tai, kad tuo metu Floridos apylinkėse būtų nukritęs asteroidas, nebuvo rasta, tačiau tuo metu galėjo suirti nemažas krateris.

Dar didesnes abejones dėl M. Meyerio radinio kai kuriems gali kelti tai, kad jo kolegos išsiaiškino, jog stikliniai rutuliukai buvo rasti keturiuose karjero sluoksniuose. Vadinasi, moliuskai juos įsiurbdavo labai ilgą laiką. Sunku patikėti, kad į vieną vietą būtų trenkę keletas milžiniškų uolienų iš kosmoso, apie kurias niekas nežinotų.

Tačiau visgi labiau tikėtina, kad įvykęs susidūrimas nubloškė mikrotektitus į kitą vietą, iš kurios jie buvo išplauti į karjerą, o tada pateko į moliuskų kriaukles.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode