Parama dėkojame




Sprogimas

Rusija į orbitą iškėlė slaptą objektą?

Pasak pranešimų, kažkas neaiškaus ir įtartino nutiko su nesenu Rusijos raketos paleidimu. Lapkričio 30 d. Rusijos raketa pakilo iš šalies šiaurės vakaruose esančio Plesecko kosmodromo. Pasak Rusijos Gynybos ministerijos pranešimo, raketa turėjo iškelti į orbitą tris karinius palydovus. Tačiau aiškėja, kad į orbitą galėjo būti pristatytas ir dar vienas – nežinomas – objektas.

Portalo „RussianSpaceWeb“ autorius Anatolijus Zakas praneša, kad Šiaurės Amerikos Aeronautikos gynybos komanda (NORAD) paleidimo metu užfiksavo 5 objektus. Vienas iš šių objektų gali būti viršutinioji raketos pakopa, bet A.Zakas sako, kad penktasis objektas gali būti manevruoti galintis palydovas. Ir nors visa tai neatrodo labai įtartinai, valdomo palydovo momentas primena kontroversišką paslaptingo „Objekto 2014-28E“ atvejį prieš ketverius metus.

Egzistuoja keli galimi scenarijai, rašo „IFL Science“. Įmanoma, kad viršutinė raketos pakopa subiro į kelias dalis, kurios buvo užfiksuotas kaip nepriklausomas objektas. Tačiau pasak Rusijos naujienų agentūros, Gynybos ministerija nepranešė apie jokius nesklandumus pakilime.

Laikraštis „Komersant“ teigia, kad papildomas palydovas buvo nekaltas palydovo muliažas, paleistas vietoje vieno iš „Blits-M“ palydovų, kurie nebuvo spėti parengti paleidimui. Kaip ten bebūtų, įtarumas Rusijos atžvilgiu nėra nepagrįstas, nes, kaip minėta anksčiau, šalis jau anksčiau buvo apkaltinta į kosmosą leidusi grėsmingus objektus.

Daug žiniasklaidos dėmesio buvo susilaukęs „Objektas 2014-28E“ arba „Kosmos 2499“ – paslaptingas Rusijos palydovas, gebėjęs atlikti neįprastus manevrus ir kuris buvo paleistas kartu su trimis karinės komunikacijos palydovais 2014 m.

Tuo metu dauguma spėliojo, kad objektas buvo priešpalydovinės programos dalis, sukurtas tam, kad dėl strateginių tikslų būtų galima deaktyvuoti konkurentų palydovus. Tačiau pati Rusija nuo komentarų susilaikė. Kas iš tiesų buvo „Objektas 2014-28E“, nežinoma net ir šiandien.

JAV Jūrų karybos koledžo profesorė Joana Johnson-Freese ir įspėja, ir ramina: „Kiekvienas palydovas, kuris turi galimybę manevruoti, gali būti panaudotas kaip ginklas. Bet ar tai reiškia, kad visi manevruoti galintys palydovai yra ginklai? Ne.“

Technlogijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode