Parama dėkojame




Sprogimas

Kalbos žinių vertinimas: kiek tikslumo, kiek subjektyvumo?

 

Šiandien daugelio valstybių sienos atviros, kone akimirksniu galime atsidurti ten, kur panorėsime. Tai daro didžiulę įtaką mūsų gyvenimui – pradedant atostogų kelionėmis ar pokalbiais su mieste sutiktais turistais ir baigiant karjeros galimybėmis bei globalaus verslo perspektyvomis. Globalizacija atveria didžiulę galimybių skrynią, tačiau tam, kad galėtume jomis pasinaudoti, reikia papildomų žinių ir kompetencijų. Viena svarbiausių iš jų – užsienio kalbų mokėjimas. Norinčiųjų tobulėti laukia anglų kalbos kursai suaugusiems Vilniuje ar kitame mieste. Tačiau neretas susiduria su dvejonėmis: ar kalbų mokyklose žinių lygis nustatomas tiksliai ir objektyviai?

 

 

Anglų kalbą moka visi?

Deja, šį stereotipą tenka paneigti. Nors švietimo įstaigose anglų kalbos pradedama mokyti išties anksti, situacija Lietuvoje nėra tokia džiuginanti, kokia galėtų būti. Tarptautinė kalbų mokykla „Skrivanek“ nuolat stebi situaciją rinkoje ir gali patvirtinti, kad jaunimo anglų kalbos lygis yra pakankamai aukštas. Tačiau, vertinant visus šalies gyventojus, mokančių šią kalbą procentinė dalis žymiai mažesnė.

Šiuo aspektu lietuvius gana smarkiai lenkia Beniliukso šalys ir Skandinavija, kuriose angliškai kalba net apie du trečdalius visų gyventojų. Žinoma, tai lemia įvairiausi veiksniai: geografinė padėtis, istorinė patirtis, pramonės lygis ir kt. Tačiau gabumais lietuviai anaiptol neatsilieka nuo užsieniečių, o anglų kalbą išmokti ar patobulinti gali visi norintys, nepriklausomai nuo amžiaus ir esamo kalbos lygio.

Nustatyti anglų kalbos žinių lygį – svarbu

Žinoti tikslų savo anglų kalbos lygį yra išties pravartu. Jeigu Naujųjų planuose numatyti anglų kalbos kursai suaugusiems Vilniuje ar naujo darbo paieškos, paranku pradėti nuo žinių įvertinimo testo. Jį atlikę, galėsite tvirtai priimti sprendimą gilinti žinias arba įsitikinsite, kad esate patenkinti savo gebėjimais ir galite drąsiai siųsti darbdaviui gyvenimo aprašymą. Kalbos žinių lygio nustatymo testus galite rasti internete ar gauti susisiekę su kalbų mokyklomis. Tokį tekstą gali pasiūlyti ir kalbų mokykla „Skrivanek“.

Siekdama suvienodinti kalbų mokėjimo standartus ir užtikrinti objektyvumą, Europos Taryba priėmė Bendrųjų Europos kalbų metmenų (BEKM) skalę, skirtą kalbos mokymui, mokymuisi ir vertinimui. Šiuo dokumentu nustatyti dabar jau daugeliui žmonių gerai žinomi šeši kalbos mokėjimo lygmenys, kuriais vadovaujasi švietimo įstaigos ir verslo įmonės. Įvertinimas žymimas raidžių ir skaičių kombinacijomis. Raidės A, B ir C nurodo vartotojo pažangumo kategorijas:

A lygis – pradedantysis vartotojas (žemiausias kalbinių žinių lygis);

B lygis – savarankiškas vartotojas;

C lygis – įgudęs vartotojas (aukščiausias kalbinių žinių lygis).

Kalbų mokykla „Skrivanek“, kaip ir daugelis kitų mokymo įstaigų, raidinį žymėjimą dar papildo skaičiais 1 ir 2, kurie atitinkamai nurodo žemesnį ir aukštesnį kiekvienos kategorijos laipsnį. Kad mokslai duotų geriausių rezultatų, anglų kalbos kursai suaugusiems Vilniuje rengiami remiantis būtent šiuo – pačiu objektyviausiu – norinčiųjų mokytis vertinimu.

Nepasimeskite vertinimo skalėse

Trumpai pristatysime visus kalbos vertinimo sistemos lygmenis.

A1 – vartotojas supranta tik pačius pagrindinius posakius ir frazes, gali trumpai prisistatyti, atsakyti ir užduoti paprastus klausimus, susijusius su pačiu vartotoju ir artimiausia aplinka.

A2 – supranta dažnai vartojamus žodžius ir posakius, kai kalbama apie pagrindines gyvenimo sritis (darbą, šeimą, namus), būtiniausius poreikius. Taip pat gali pasiteirauti ir perduoti informaciją, kalbėti glaustai ir konkrečiai.

B1 – geba komunikuoti daugelyje įvairių situacijų, paprastomis sąvokomis perteikti savo jausmus, išreikšti nuomonę. Gali sukurti rišlų tekstą nesudėtingomis temomis.

B2 – geba sklandžiai bendrauti su gimtakalbiais žmonėmis, supranta tiek sudėtingas, tiek paprastas temas ir gali gana laisvai išsakyti savo požiūrį aptariamais klausimais. Kalbų mokykla „Skrivanek” primena, jog tokiu lygiu užsienio kalbą paprastai turi mokėti į universitetą įstoję pirmakursiai. Jie neturėtų jausti kalbos barjero. O jeigu universitetas jau baigtas, anglų kalbos kursai suaugusiems Vilniuje – puiki galimybė žinių ir praktikos spragai užpildyti.

C1 – supranta sudėtingus tekstus ir informaciją, jos potekstę. Sklandžiai ir užtikrintai vartoja kalbą tiek kasdienėse situacijose, tiek verslo ar akademiniuose renginiuose. Gali parengti aiškius, struktūruotus tekstus įvairiomis temomis.

C2 – gali suprasti praktiškai viską, ką išgirdo ar perskaitė, apibendrinti informaciją iš skirtingų šaltinių. Be didesnio pasiruošimo geba išdėstyti argumentuotą nuomonę daugeliu klausimų.

Kaip matome, vertinamas kalbos vartotojo žodyno turtingumas, gebėjimas rašyti, skaityti ir suvokti girdimą tekstą. Svarbu ir tai, kaip greitai ir lengvai galite pereiti prie skirtingų temų ir pokalbio formų, ar gebate žodžiais išreikšti emocijas. Anglų kalbos kursai suaugusiems Vilniuje ir kituose miestuose – tai mokymo programos, atitinkančios esamą Jūsų kalbos lygį ir padedančios pasiekti norimų rezultatų.

Anglų kalba šiandien yra nebe pranašumas, o būtinybė. Kalbos lygio testai leidžia objektyviai įvertinti Jūsų turimas žinias, tačiau jokiu būdu neapibrėžia tolesnių tobulėjimo galimybių. Juk mokytis – niekada nevėlu. Su kalbų mokykla „Skrivanek“ pradėti galite jau šiandien.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode