Sprogimas

Ryte nesiklojate lovos? Tai turi šiokį tokį privalumą

 

Jei tėvai reikalaudavo, kad kas rytą pasiklotumėte lovą, ko gero jie jums suformavo blogą įprotį, kuris trumpina jūsų čiužinio eksploatavimo laiką, rašo „Good Housekeeping“ ir analizuoja dar du mitus apie čiužinių priežiūrą.

 

 

Taisyklė: kas rytą reikia pasikloti lovą

Mitas ar tiesa? Mitas

Nuo vaikystės įpratote rytais sutvarkyti išsipešusią iš po čiužinio paklodę, ištiesinti antklodę, o tada užtiesti lovą užtiesalu? Be reikalo. Kiekvieną naktį mes netenkame apie 300 ml vandens, o jei blogai jaučiamės arba jei miegamajame karšta – dar daugiau. Dalį šios drėgmės mes iškvepiame kaip garus, o dalį mūsų kūnas išskiria kaip prakaitą, kuris susigeria į patalynę.

Pasiklodami lovą mes neleidžiame šiai drėgmei išgaruoti. Taip užtikriname idealias sąlygas veistis dulkių erkutėms, be to, ant čiužinio atsiranda dėmių. Todėl rytais geriausia išvėdinti patalynę, apversti antklodę ir pagalves į kitą pusę ir atidengti tą dalį paklodės, ant kurios miegojote.

Čiužinio galiojimo laiką pailginsite, jei naudosite apsauginį antčiužinį, kurį galima skalbti skalbimo mašinoje. Reguliariai jį skalbkite maksimalios temperatūros režimu, nurodytu etiketėje.

Taisyklė: visus čiužinius reikia reguliariai apversti

Mitas ar tiesa? Mitas

Šiais laikais tokia čiužinių įvairovė, kad vienintelis patikimas būdas sužinoti, kaip teisingai prižiūrėti čiužinį – pažiūrėti gamintojo pateiktas rekomendacijas. Jei nesivadovausite šiais nurodymais, galite netekti čiužinio garantijos. Paprastai spyruoklinius čiužinius pirmus tris mėnesius reikia kas savaitę apversti ir apsukti 180 laipsnių, po to – kartą per tris-keturis mėnesius. Tai padeda paskirstyti nusidėvėjimą.

Tačiau kai kurie spyruokliniai čiužiniai – iš esmės tie, kurių viršutinį sluoksnį sudaro „memory foam“ medžiaga – turi tik vieną miegamą paviršių. Jų nereikia apversti, kitaip nepajusite visų tokio čiužinio privalumų. Tačiau ir tokius čiužinius reikia apsukti 180 laipsnių: iš pradžių kas savaitę, po to – kartą per mėnesį. O daugumos nespyruoklinių čiužinių negalima dėti ant vientiso lovos pagrindo, jiems tinka tik grotelės, kitaip gali pradėti pelyti.

Taisyklė: Čiužinius reikia reguliariai siurbti

Mitas ar tiesa? Tiesa

Naktį mūsų kūnas netenka ne tik skysčių, bet ir negyvų odos ląstelių, kurios patenka ant paklodžių, antklodžių, pagalvių ir čiužinių. Tai taip pat puiki terpė veistis dulkių erkutėms, kurios gali sukelti alergijas. Kaip rodo tyrimai, dauguma žmonių nežino, kad nešvari patalynė gali paskatinti alergines reakcijas, platinti infekcijas ir virusus. Įpraskite kartą per du mėnesius profilaktiškai išsiurbti čiužinį dulkių siurbliu. Taip pat nepamirškite nuvalyti lovos karkaso ar pagrindo ir kuo dažniau siurbkite po lova – ten susikaupia daugiausiai dulkių, odos ląstelių ir plaukų, reiškia ir dulkių erkučių.

Tecnologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode