Sprogimas

Kaip iš tiesų veikia tiesos serumas? Ar tikrai taip, kaip filmuose?

 

Tiesos serumas - tai paslaptingi vaistai, kurių injekciją gavęs žmogus prapliumpa žodžiais. Jis atsako į visus klausimus, nemeluoja ir neišsisukinėja. Tai - puikus tardymo įrankis filmuose. Bet ar tiesos serumas apskritai egzistuoja?

Tiesos serumas egzistuoja - tai bet kokia medžiaga, kurios paskirtis yra prakalbinti žmogų, kuris nenori ko nors išduoti. Kaip tiesos serumas naudotas etanolis, midazolamas, natrio tiopentalis, amobarbitalis, flunitrazepamas ir dar visa eilė preparatų. Filmuose dažniausiai naudojamas natrio tiopentalis, kuris gali būti suleidžiamas į veną. Jis taip pat vis dar naudojamas JAV kaip mirtinos injekcijos nuteistiesiems dalis.

Taigi, tiesos serumas yra bet koks preparatas, kuris padeda išgauti tiesą iš tardomų žmonių. Tačiau kaip tai įmanoma? Melavimas yra kur kas daugiau pastangų reikalaujantis veiksmas nei tiesos sakymas. Taigi, sulėtinus smegenų funkciją, žmogus nebegali savęs suvaldyti - jis ima daug kalbėti, nesuvokia ką sako ir neturi jėgų meluoti. Dėl tos pačios priežasties kaip tiesos serumas buvo bandyta ir marihuana.

Bet ar tiesos serumas veikia? Iš dalies, taip. Eksperimentai parodė, kad žmonėms kur kas sunkiau meluoti, kai jiems yra suleistas tiesos serumas. Tiesos serumas vienokia ar kitokia forma buvo naudojamas Sovietų Sąjungoje (ir Rusijoje), Indijoje, JAV, tikriausiai ir Šiaurės Korėjoje bei kitose šalyse. Tiesos serumo panaudojimas svarstytas ir šiais laikais, tačiau Vakarų teisinės sistemos iš esmės nebepripažįsta tokiu būdu surinktų įkalčių ir patį metodą laiko žmogaus ir teisiamojo teisių pažeidimu. Ar esate girdėję apie teisę tylėti?

Reikalas tame, kad žmogaus smegenyse nuolat verda minčių kratinys. Sąmonės srautas nebūtinai yra melas, bet jis nebūtinai yra tiesa. Norint išgauti kokį prisipažinimą reikia, kad žmogus būtų sąmoningas - tik tada duomenys bus patikimi. Dar daugiau - tiesos serumas ne visus žmones veikia vienodai. Panašiai kaip ir alkoholiniai gėrimai - kai kurie žmonės išgėrę ima daug kalbėti, bet ar visada sako tiesą.

Taigi, per filmus rodomas tiesos serumo motyvas didžiąja dalimi yra neteisingas. Tiesos serumas visų pirma atima energiją, gebėjimą aiškiai mąstyti ir paragina kalbėti. Tai nereiškia, kad žmogus ims komentuoti atsitiktines moteris lifte ar savo uošviams atskleis savo tamsiausias paslaptis.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode