Sprogimas

Savo šuniui dievas esate ne visada – yra dalykų, kurių jis nekenčia

 

Šunys, kitaip nei katės, paslapčių saugoti nemoka: jeigu jiems kas nors patinka, aišku iš karto, o jei ne – nepasitenkinimą taip pat išduoda elgesys. Vis dėlto yra keletas dalykų, kurių šunys negali pakęsti, o šeimininkai dažnai apie tai nė neįtaria, rašoma portale iflscience.com.  

Draudimas apuostyti

„Mes kvapus ne itin vertiname, o šunys būtent uosle ir gyvena, – sako Kolumbijos universiteto ekspertė prof. Alexandra Horowitz, tyrinėjanti gyvūnų elgesį. – Kai išeinate su savo augintiniu pasivaikščioti, jūs abu ir matote, ir užuodžiate. Tik, galima sakyti, mes matome, o šunys užuodžia.“

Būtent todėl, A. Horowitz teigimu, bet kuris šuo labai nusimena, kai šeimininkas jam uždraudžia apuostyti kiekvieną suoliuką, nematomą daiktą žolėje ar kitus šunis. Juk būtent uosle šunys pažįsta pasaulį.

Fejerverkai

Visi puikiai žino, kad šunys, išgirdę fejerverkus, dažniausiai įsitempia. Ir jums, kad ir kaip norėsite, nepavyks augintiniui paaiškinti, kad visas šis triukšmas surengtas šventės proga. Šuo bet kuriuo atveju tai priims kaip pasaulio pabaigą.

Daugelis šeimininkų visiškai teisingai elgiasi, jei savo šunis, sproginėjant fejerverkams, laiko uždaroje patalpoje. Vis dėlto, kaip rašoma „Battersea Cats And Dogs Home“, nedidelė patalpa nelabai tinka: šuo greičiausiai norės pabėgti nuo triukšmo, o ankštame kambaryje didėja rizika susižeisti.

Laisvės apribojimas

Viena iš priežasčių, kodėl mes taip mylime šunis, – ištikimybė: jie visada nori būti šalia ir visada yra pasiruošę mus ginti. Vis dėlto šeimininkas turi nepamiršti, kad augintiniui taip pat svarbu jaustis nepriklausomam. „Battersea Cats And Dogs Home“ ekspertai sako, kad tam tikros laisvės gaunantys šunys jaučia mažiau streso, todėl siūlo jiems leisti kažką nuveikti vieniems – pavyzdžiui, tiesiog pažaisti su savo žaislais.

Nepažįstamieji naujose vietose

Tyrimai rodo, rašoma portale med.vesti.ru, kad šunims patinka naujos vietos, bet tik tuo atveju, jeigu jie ten atsiduria su savo šeimininkais. 2014 m. atliktas tyrimas parodė, kad šunų širdies ritmas labai pagreitėja, kai jie patenka į naują aplinką arba kai juos glosto nepažįstamas žmogus.

Be abejo, visi šunys skiriasi, tad gali būti, kad jūsų augintinis taip mėgsta bendrauti, jog tokia situacija jam nesukels didelės įtampos. Vis dėlto geriau savo numylėtinio be svarbių priežasčių nepalikti nežinomoje vietoje su nepažįstamais žmonėmis.

Apkabinimai

2016 m. Britų Kolumbijos universitete atlikti tyrimai leidžia manyti, kad šunys nelabai mėgsta apkabinimus, nors to ir neparodo.

Tyrėjai išanalizavo 250 nuotraukų, kuriose – šunys šeimininkų glėbyje. 81,6 proc. šunų šiose nuotraukose atrodė susikaustę ir įsitempę, tarsi jiems būtų nepatogu. Likusios nuotraukos buvo arba neutralios, arba dviprasmiškos (10,8 proc.), arba linksmos (7,6 proc.).

Gyvūnų elgsenos tyrėjų pastebėjimu, nuomonė, kad šunims šeimininko glėbys nepatinka, gali būti teisinga jau vien dėl to, kad šunys – ne žmonės, todėl jiems nebūtinai patinka tai, kas malonumą teikia mums. Be to, ekspertų nuomone, stiprų apkabinimą šuo gali vertinti kaip asmeninės erdvės apribojimą.

Parengta pagal užsienio spaudą.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode