Sprogimas

Juokas – dalykas rimtas: kada juokai gali sugriauti poros santykius

 

Juokas yra nepamainomas romantinių santykių atributas – kartais jis parodo, ar poros santykiai klostysis gerai, o kartais tampa rimtų nesutarimų priežastimi, rašoma svetainėje sciencedaily.com. Pasak psichologijos profesoriaus Rene Proyerio, pagal tai, kaip reaguoja į juoką, žmones galima suskirstyti į tris tipus, padedančius suprasti, kokie pokštai partneriui patinka, o kurie gali baigtis barniu.

Žurnale „Journal of Research in Personality“ neseniai paskelbtas tyrimas – jį atlikę Halės ir Vitenbergo Martino Lutherio universiteto (Vokietija) tyrėjai teigia, kad juokas turi įtakos ir tam, kaip mes vertiname ir savo partnerio, ir savo pačių seksualumą.

Niekas neabejoja, kad juokas žmonių gyvenime atlieka labai svarbų vaidmenį. „Kaip rodo jau anksčiau atlikti tyrimai, žmonės linkę ieškotis partnerio su humoro jausmu, mėgstančio pasijuokti“, – sako minėto universiteto psichologijos profesorius R. Proyeris, naująjį tyrimą atlikęs kartu su kolega Kay Braueriu.

Į tai, kad iš jų juokiamasi, žmonės reaguoja labai įvairiai, tačiau kai kurie to nuoširdžiai bijo. „Tokį juoką jie dažniausiai interpretuoja kaip kažką neigiamo, žeminančio“, – aiškina R. Proyeris.

O štai kitiems, pasak jo, patinka būti dėmesio centre – tokie žmonės sąmoningai stengiasi kurti tokias situacijas, kurios kitus išprovokuotų iš jų pasijuokti. Daugeliui tokio tipo žmonių atrodo, kad jei kiti iš jų juokiasi, vadinasi, – pripažįsta.

Tyrimo autoriai išskiria dar ir trečio tipo žmones – tuos, kurie mėgaujasi juoko objektais sąmoningai paversdami kitus. „Tai yra asmeninės žmogaus savybės, iri jos visos gali pasireikšti vienu metu, tik nevienodai intensyviai ir skirtingomis kombinacijomis, – sako R. Proyeris. – Šios savybės gali pasireikšti įvairiai – ir nieko nežeidžiančiais juokeliais, ir grubiu išjuokimu. Visos šios savybės iki tam tikros ribos yra laikytinos normaliomis, įskaitant baimę, kad iš tavęs bus pasijuokta.“

Panašios savybės suartina

Atlikdami aptariamą tyrimą, psichologai internetu apklausė 154 poras. Apklausos dalyviai atskirai nuo savo partnerių atsakinėjo į klausimus, susijusius su jų tarpusavio santykiais.

Jų teirautasi, pavyzdžiui, kaip jie vertina savo santykius su partneriu plačiąja prasme – ar yra jais patenkinti, ar dažnai pykstasi, ką galvoja apie savo seksualinį gyvenimą. Tyrėjai taip pat aiškinosi, kaip tyrimo dalyviai reaguoja, kai juokiamasi iš jų pačių, ir ar jiems patinka juoktis iš kitų.

Paskui tyrimo autoriai palygino kiekvienos poros partnerių pateiktus atsakymus. „Nustatėme, kad partnerių asmeninės savybės dažnai yra panašios“, – apibendrindamas tyrimo rezultatus sakė K. Braueris. Pastebėta, kad kuo labiau partnerių savybės sutampa, tuo labiau jie patenkinti savo tarpusavio santykiais.

Tyrėjų teigimu, norėjimas, kad kiti žmonės iš tavęs pasijuoktų, sveikintinas ir visai naudingas dalykas. „Daugiau moterų nurodė esančios patenkintos savo ir savo partnerio santykiais ir dažniau teigė, kad jaučiasi jiems patrauklios. Ir moterys, ir jų partneriai nurodė esantys vienodai patenkinti savo seksualiniu gyvenimu“, – sako K. Braueris.

Ir priešingai – baimė, kad iš tavęs bus pasijuokta, dažniausiai veikia neigiamai: tie žmonės, kurie nurodo jaučiantys šią baimę, yra mažiau patenkinti savo santykiais su partneriu ir yra linkę mažiau juo pasitikėti. Tai atsiliepia ir partneriui: jei partnerei nepatinka, kai iš jos juokiamasi, seksualiniai santykiai su tokia partnere, pasak daugelio vyrų, nėra patys geriausi.

Nustatyta, kad poros, kuriose abu partneriai nevengia pasijuokti iš kitų žmonių, dažniau pykstasi. „Tai anaiptol nestebina, turint galvoje, kad tokie žmonės dažnai peržengia ribas ir laido tokius juokelius, kurie gali išprovokuoti konfliktą“, – sako K. Braueris.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode