Parama dėkojame




Sprogimas

Manote, kad visi dinozaurai staiga išnyko?

 

Ką žinome – tai kad dinozaurai nuo žemės paviršiaus buvo nušluoti prieš 66 milijonus metų. Populiariausia teorija teigia, kad vieną didžiausių masinių gyvybės išnykimą sukėlė milžiniškas 10 kilometrų diametro meteoritas, įsirėžęs į Žemę dabartinėje Meksikos įlankos teritorijoje.

Bet ar tikrai taip išnyko VISI dinozaurai? Galbūt dar keli – ar kelios rūšys – dar gyvena pasislėpusios nuo mūsų. Mokele-mbembe legenda Kongo respublikoje gana tiksliai atitinka brontozauro ar brachiozauro apibūdinimą. O kur dar legendinė europietiškoji Nesė, kuri, pasak kai kurių teorijų, yra iki mūsų laikų išgyvenę pleziozaurai. Tačiau – deja, ne.

Mokslas neturi įrodymų apie nė vieną išlikusią stambiųjų dinozaurų populiacijos salelę, kuri būtų išgyvenusi kataklizmą, lėmusį žinduolių – tad tame tarpe ir žmonių – suklestėjimą. Taip pat, deja, realybėje neegzistuoja ir „Juros periodo parkas“, kuriame laigytų mokslininkų klonuotas T-Rexas ir dar kelios populiariausios dinozaurų rūšys.

Tiesa, vis pasigirsta kalbų apie mamutų klonavimą, bet pirma – mamutai, nors ir išnykę, nėra dinozaurai, o žinduoliai, o antra – realaus mamutų klonavimo galimybė vis dar ganėtinai abejotina. Bet jei norite pamatyti gyvus dinozaurus, jums tereikia nueiti į zoologijos sodą. Ar net užtektų žvilgtelėti per langą. Nes norite, tikėkite, norite – ne, bet dinozaurai vaikšto tarp mūsų. Na, ar mažų mažiausiai – dinozaurų palikuonys.

Vieni artimiausių dinozaurams gyvūnų, žinoma yra krokodilai, kaimanai ir aligatoriai. Ir tuo nesunku patikėti pažvelgus į jų dantis, grobuonišką elgesį, storus odinius žvynus, galų gale dydį ir jėgą.

Visa tai – dėl bendro protėvio archozauro, kuris užgimė prieš 250 milijonus metų. Bet panašiai kaip ir žmonių bei beždžionių atveju, evoliucijos eigoje krokodilai, kaimanai ir aligatoriai atsiskyrė nuo dinozaurų ir vystėsi atskirai – kas reiškia, kad jie yra susiję, bet ne tiesiogiai.

Na, bet pažvelgę pro langą, greičiausiai nepamatysime Gedimino prospektu ar Laisvės alėja ropojančio krokodilo, kaimano ir aligatoriaus. Todėl pažvelkime į dangų. Ne, ten jie irgi neskraidys, bet ten tikrai anksčiau ar vėliau pamatysime tiesioginius dinozaurų palikuonis.

Taip, žinoma – paukščiai. Ir jie dinozaurams yra artimesni, nei krokodilai su visais jų giminaičiais. Kai kurie mokslininkai kelia teoriją, kad mažesnieji dinozaurai išgyveno kataklizmą, ir galiausiai evoliucionavo į paukščius, kokius juos žinome šiandien. Ir kas tampa dar vienu akivaizdžiu ryšiu – dinozaurai turėjo plunksnas.

„Paklauskite bet kokio paleontologo ar paleontologės, ir jie patvirtins, kad gyvybė rado kelią ir kai kurie dinozaurai išgyveno per masinį išnykimą. Štai todėl paukščiai yra paskutiniai dinozaurų šeimos medžio palikuonys, išaugę iš žiaurių grobuonių ir evoliucijos paversti plasnojančiais plunksnuotais paukščiais“, – rašoma „National Geographic“.

„Nėra jokių abejonių, kad paukščiai yra dinozaurai, – sako Gamtos istorijos muziejaus Los Andžele Dinozaurų instituto direktorius Luis Chappe. – Įrodymai tokie triuškinantys, kad aš juos net statyčiau šalia įrodymų, kad žmonės yra primatai“.

Kento universiteto profesorius Darrenas Griffinas su tuo sutinka. Jo komanda pirmųjų dinozaurų genetinių charakteristikų identifikavimui pasitelkė matematiką ir paukščius. Jei aptiko, kad chromosomų skaičius susijęs su rūšių variacijomis. Dabar egzistuoja 10 000 paukščių rūšių, o dinozaurai buvo taip pat labai skirtinga gyvūnų grupė. „Manome, tai ir sukuria variacijas, – BBC sako D.Griffinas. – Didelio chromosomų kiekio turėjimas leido maišyti savo genus dinozaurams daug geriau, nei kitiems gyvūnams. Toks maišymas reiškia, kad dinozaurai galėjo greičiau evoliucionuoti ir taip išsigelbėti keičiantis planetai“.

Ir dėl asteroido smūgio jiems tų besimaišančių genų kaip reikiant prireikė. Ko pasekoje vėlesni dinozaurai pasidarė mažesni, labiau plunksnuoti ir vietoje stambaus grobio ėmė maitintis tonomis augalinio maisto.

„Fosilijos ir mūsų turimi įrodymai sustiprina idėją, kad dinozaurai ir paukščiai yra ne tolimi giminaičiai, o antrieji yra pirmųjų tąsa. Paukščiai, esantys visur aplink mus šiandien yra dinozaurai“, – sako tyrimo autorė dr. Rebecca O’Connor.

Na o tarp turimų įrodymų, žinoma, yra ir garsusis archeopteriksas. Archeopteriksas – tai seniausias žinomas paukštis, ir jo fosilija buvo aptikta 1860 metais Vokietijoje. Šis gyvūnas – tai puiki tranzitinės formos tarp dinozauro ir paukščio iliustracija. Ir ne vienintelė: tą pačią teoriją sustiprina ir vėliau atrastas sinosauropteryx prima – į velociraptorių panašus plunksnuotas dinozauras, Kinijoje rastas 1996 m. Taigi, dinozaurai, kokius mes įpratę įsivaizduoti, nebeegzistuoja. Bet jų palikuonys ir toliau gyvena šalia mūsų.

Ir dabar, perskaitę šį straipsnį, praeidami jau visiškai kitaip žiūrėsite į šalia čirškantį žvirblių būrį, ar ne?

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode