Sprogimas

Nuvalykite dulkes nuo senų magnetofonų - kasetės sugrįžta

 

Ar dar prisimenate tą nežinia kodėl malonų magnetofono durelių uždarymo garsą? Tas „klik“ reikšdavo, kad tuoj pasigirs muzika, o per nedidelį skaidraus plastiko langelį galėdavo matyti kaip sukasi kasetės juosta. Kasetės nebuvo tobulos ir jas išstūmė kompaktiniai diskai, kurie patys pasidavė elektroniniams įrašams. Tačiau dabar vyksta tai, ko niekas nesitikėjo - kasetės sugrįžta.

Aišku, nauja yra tik prisiminta sena, bet kasečių sugrįžimas nėra tik pasikartojantis vinilinių diskų atvejis. Vinilinės plokštelės iš tiesų turi daug privalumų. Visų pirma, jos yra pakankamai kokybiškos, nepasiduoda dėvėjimuisi, nereikalauja daug priežiūros. Tačiau svarbiausia tai, kad vinilinių plokštelių garsas pasižymi labai aukšta kokybe ir charakteristikomis, kurios patinka užkietėjusiems audiofilams. Tuo tarpu kasetės turi daugiau trūkumų nei privalumų.

Kasetes lengva sugadinti, sendamos jos dažnai prisirenka defektų, juostą gali įtraukti ir suvelti magnetofonas. Bet blogiausia tai, kad atkuriamas garsas nėra labai kokybiškas. Visų pirma, aukšti dažniai yra išties prasti, muzika nėra labai detali, o ir triukšmo netrūksta.

Tai yra trūkumai, kuriuos nulėmė šių kasečių technologija. Juosta yra padengta plonu metalų oksidų sluoksniu, kuris yra magnetinis. Magnetofonas per juostą paleidžia silpną elektros signalą ir perskaito kasetės raštą, o tada jį interpretuoja kaip garsinį signalą. Nemažai šių kasečių yra perrašomos - įrenginys sumaišo šias magnetines daleles į naują formą. Tos dalelės, kurios nenugula į joms numatytą vietą, virsta triukšmu.

Tačiau, nepaisant savo trūkumų, kasetės po truputį sugrįžta. 2017 metais kasečių pardavimai JAV išaugo 136 %. Auga ir vinilinių plokštelių pardavimai, tačiau ne taip greitai. Tuo tarpu skaitmeninių įrašų pardavimai nusmuko 23 %. Žmonės ieško parduodamų senų kasečių, tačiau tai būtų galima paaiškinti nostalgija. Kiek keisčiau yra tai, kad kasetės vėl yra leidžiamos.

Tiesa, į kasetes savo albumus dabar mažais tiražais įrašinėja tik pavienės grupės, kurios nori pabrėžti savo keistą charakterį ir tapatybę. Kita vertus, nors tiražai maži, užsakymų yra tiek daug, kad kasečių gamintojai netgi imasi tobulinti technologiją, kad muzika būtų detalesnė ir joje būtų mažiau triukšmo. Tai yra labai keista tendencija, tačiau gal to ir reikėjo tikėtis?

Aišku, kasetės turi didelių trūkumų, tačiau nostalgija yra puikus pardavimo įrankis. Juk vis didėja susidomėjimas ir senais kompiuteriniais žaidimais, konsolėmis, įrankiais, namų apyvokos prietaisais. Tik kažin, ar tų kasečių pirkėjai jų aktyviai klausosi.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode