Sprogimas

Kiek uždirba konteinerinių laivų kapitonai? Darbas sunkus, bet atlyginimas neblogas

 

Konteineriniai laivai yra tai, kas iš tikrųjų judina pasaulį. Jais nuolat keliauja daugybė produktų nuo maisto iki kompiuterių. Ši transporto priemonė yra vienas iš būtinų pasaulinės ekonomikos veiksnių, tačiau kartu šie laivai yra tiesiog transporto priemonės, kurias reikia valdyti. Bet kiek uždirba šių laivų kapitonai?

Kiekviename tokiame laive - tūkstančiai konteinerių, pripildytų brangiomis prekėmis. Tai - milijonus kainuojantis krovinys, kurį kažkas pagamino, o kažkas - nupirko. Šiuolaikiniai laivai yra labai dideli ir technologiškai pažangūs, tačiau juos vis tiek turi valdyti didelę patirtį sukaupęs žmogus. Kompanijos savo laivams ieško patyrusių kapitonų, kurie užtikrintų saugią ir efektyvią laivo kelionę per pasaulio vandenynus. Skaičiuojama, kad dauguma kapitonų turi daugiau nei 10 metų patirties, o trečdalis - daugiau nei 20 metų patirties laivyboje. Tyrimai taip pat rodo, kad dauguma jų yra patenkinti savo darbu.

Darbas nėra lengvas ir fiziškai, ir psichologiškai. Tenka dirbti ilgas valandas, rūpinantis, kad laivas būtų tinkamai pakrautas ir iškrautas, koordinuoti kitų įgulos narių darbą, bendrauti su kompanijos vadyba. Prie to dar pridėkite ilgus mėnesius toli nuo namų, atšiaurių jūrų keliamą stresą ir gausite ne itin malonią kombinaciją. Tačiau šiems žmonėms dažnai suteikiamos visos socialinės garantijos, sveikatos apsauga, o ir nakvyne bei maitinimu rūpintis nereikia. Visgi, atlyginimas ir garbė yra labiausiai viliojantys faktoriai.

Payscale.com duomenimis JAV kompanijai dirbantis konteinerinio laivo kapitonas vidutiniškai uždirba 97,2 tūkstančius dolerių per metus. Realiai tai atlyginimas svyruoja nuo 70 iki 180 tūkstančių, priklausomai nuo to, kiek darbo turi laivas, kokio jis tipo ir kiek patirties turi sukaupęs kapitonas. Karjeros pradžioje net užimdamas kapitono vietą žmogus gali gauti ir palyginti nedidelę 65-67 tūkstančių dolerių algą per metus.

Kompanijos pirmenybę teikia vyresniems, daugiau patirties sukaupusiems kapitonams. Kadangi jų paklausa yra didesnė, jų atlyginimai taip pat yra aukštesni. Dažnai jiems mokamos premijos už sėkmingas keliones, kad tik pavyktų juos išsaugoti savo laivuose. Retais atvejais siūlomas ir procentas nuo reiso pelno. Beje, kaip ir galite įsivaizduoti, dauguma laivų kapitonų yra vyrai - moterys užima tik apie 3 % šių pozicijų.

Įdomu ir tai, kad laivo kapitonai visada dirba. Taip, jie miega ir ilsisi, tačiau jų darbo valandos niekada nesibaigia. Tai reiškia, kad bet kuriuo metu jie privalo imtis tiesioginių savo funkcijų, jei iškyla toks reikalas. Taigi, konteinerinio laivo kapitono darbas yra sunkus, alinantis ir gana pavojingas, bet per ilgą karjerą įmanoma daug uždirbti ir daug pamatyti.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode