Sprogimas

Egipte aptiktas paslaptingas didžiulis juodas granitinis sarkofagas, kurio viduje gali būti žmogus

 

Žinoma, Egiptas vis dar pilnas paslapčių – ir štai viena iš tokių yra paslaptingas juodas sarkofagas, liepos pradžioje atkastas Aleksandrijos mieste, šiaurinėje Egipto dalyje.

Kas labiausiai stebina archeologus, tai sarkofago dydis: jis yra 185 cm aukščio ir 265 cm ilgio – tai yra iki šiol didžiausias Aleksandrijoje rastas sarkofagas.

Požeminiame kape šalia akmeninio karsto rasta ir alebastrinė galva – ekspertai spėja, kad ji greičiausiai vaizduoja tą, kas yra palaidotas sarkofage, bet tai – nepatvirtinta.

Egipto senienų Ministerijos atstovas Aymanas Ashmawy džiūgauja, kad sprendžiant iš kalkių skiedinio, išlikusio tarp sarkofago dangčio ir likusio jo korpuso, sarkofagas iki šiol yra neatidarytas nuo pat palaidojimo prieš 2000 metų, kas iš tiesų yra retas atvejis egiptologijoje – senovės Egipto kapai per amžius buvo plėšiami, ir archeologai retai aptinka laidojimo aplinkas tokias, kokios jos buvo laidojimo dieną.

Pati radimvietė datuojama Ptolemėjų periodu, 305-30 pr.m.e, o sarkofagas buvo užkastas 5 m. gylyje po žeme. Kapas buvo rastas ruošiant statybvietę naujai iškilsiančiam pastatui.

Kol kas daugiau informacijos apie radinį nėra, bet iš sarkofago dydžio spėja, kad čia galėjo būti palaidotas tikrai aukštą statusą turėjęs asmuo.

Šie metai egiptologus tikrai džiugina radiniais – vasarį pietuose nuo Kairo buvo rastas slaptas požeminių kapų tinklas, taip pat išbuvęs nepaliestas 2000 metų, balandį buvo atrasta reta graikų-romėnų šventykla, kuri, tikimasi, atskleis daug duomenų apie vieną labiausiai nutolusių senovės Egipto gyvenviečių, Siwa oazę.

Parengta pagal „Science Alert“.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode