Sprogimas

Kas ir kada sukūrė gestų kalba? Kiek pasaulyje yra gestų kalbų, kas yra kalkinė kalba ir kiek kurtieji gali pasakyti žodžių per minutę

Pirmoji pirštų abėcėlė, leidusi lengviau suprasti ir sisteminti gestų kalbą, atsirado XVI a. Čia kiekvienai raidei priskirtas simbolis, rodomas vienos rankos pirštais (tik anglų kalboje tam reikėjo pasitelkti abi rankas).

Mimika pagrįsto bendravimo pradininkas – abatas Charles-Michelis de l`Epee. Jis Paryžiuje atidarė pirmąją mokyklą kurtiesiems ir taikė gestų kalbos metodą. Čia kurtieji galėjo bendrauti pasakydami apie 130 žodžių per minutę.

Iš viso pasaulyje yra daugiau kaip 40 gestų kalbų, egzistuoja gestų kalbos dialektai. Ši kalba nėra rankomis rodoma žodinė kalba. Gestai žymi sąvokas, o nacionalinės gestų kalbos turi mažai ką bendra su tose šalyse vartojamomis žodinėmis kalbomis.

Gestų kalbos vertėjai, kuriuos matome per televiziją, vartoja dar kitą – kalkinę kalbą. Ji netgi nevadinama gestų kalba, o tik kalbėjimo būdu, forma. Kalkinė kalba skirta kurtiesiems susikalbėti su girdinčiais, neprigirdinčiais ar apkurtusiais.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode