Sprogimas

Dar vienas šunų intelekto įrodymas – sugeba atskirti, kuris žmogus patikimas, o kuris ne

 

Kas geriau: šuo ar katė? Šiuo klausimu iki šiol nesutaria daugybė žmonių, bet galbūt šis straipsnis jums padės apsispręsti, kurį augintinį rinktis (jei tik ne abu, žinoma). Naujas tyrimas parodė, kad šunys išties sugeba atskirti, kuris žmogus patikimas, o kuris ne. Todėl nu o šiol keturkojus draugus dar galima vadinti ir detektyvais.

 

Šį tyrimą sugalvojo kartu su kolegomis iš Kyoto universiteto Japonijoje inicijavo mokslininkė Akiko Takaoka. Komanda norėjo išsiaiškinti, ar šuo pasitikės žmogumi, jei šis jį vieną kartą apgaus – ir ar šuo išvis atskiria, kuris žmogus yra patikimas.

Tyrimas buvo suskirstytas į 3 dalis. Pirmiausia, šunų šeimininkai parodydavo į dėžę su maistu ir šunys iki jos nubėgdavo. Vėliau jiems buvo parodyta į tuščią dėžę, prie kurios šunys vėl gi nubėgo. Jau anksčiau buvo žinoma, kad šunys atpažįsta žmonių gestus ir dėl to supranta, kur jiems siūloma eiti. Jei gestai būna nenuoseklūs, šuo gali patirti stresą ir tapti nervingu. Kai šunims trečią kartą buvo parodyta į dėžę, jie nėjo – nes prieš tai jiems buvo pameluota.

Tyrime dalyvavo 34 šunys ir jie visi parodė tokius pat rezultatus. Jie žinojo, kad žmogus jiems pamelavo ir daugiau juo nepasitikėjo. Šunys stebi ir kaip kiti žmonės bendrauja su jų šeimininkais. Eksperimento metu nepažįstami žmonės kalbėjo su šunų šeimininkais jiems matant, o vėliau norėjo pavaišinti keturkojį skanėstu.

Rezultatai tikrai nustebino. Šunys neėmė skanėsto iš to žmogaus, kuris su jų šeimininku kalbėjo nemandagiai, tačiau iš tų, kurie buvo mandagūs ir norėjo padėti, jie mielai pasivaišino. Ankstesnis tyrimas taip pat įrodė, kad šunys supranta tarp žmonių vykstančią komunikaciją.

Eksperimento metu šunys parodė, kad puikiai supranta tam tikras socialines taisykles – tačiau vis tiek vengė tų, kurie su jų šeimininkais elgėsi blogai. M.Takaokos komanda mano, kad šis tyrimas gali turėti įtakos ir šunų elgsenos eksperimentams. Jie planuoja tęsti eksperimentus ir su vilkais, nes jie yra giminingiausi šunims.

Taigi, dabar suprantame, kad mūsų šlapianosiai augintiniai yra protingesni, nei manėme. Žinoma, jie daugiausia gyvena dabartimi ir į praeitį ar ateitį daug nesižvalgo. Bet jei jūsų augintiniui nepatinka jūsų draugai – gal vertėtų susimąstyti?

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode