Parama dėkojame




Sprogimas

Aukštakulniai nebuvo skirti tik grožiui – kadaise jie atliko mažai kam žinomą paskirtį

Aukštakulniai dabar yra daugelio moterų spintų gyventojai. Tai - elegantiški batai, kurie dažnai matomi oficialiuose renginiuose. Tačiau jų istorijos ištakos buvo kur kas paprastesnės.

Dabartinių aukštakulnių batų pirmtakais galima vadinti medines klumpes su kulniukais, kurias viduramžiais avėjo ir vyrai ir moterys. Tokių aukštų batų paskirtis buvo apsaugoti brangius žemakulnius batus nuo purvo.

Vėliau aukštakulnius batus pamėgo jojikai – taip koja tvirčiau laikėsi balno kilpoje. Batus aukštais kulnais avėjo ir Europos monarchai – taip jie demonstravo savo viršenybę prieš pavaldinius. Turtuoliai saugodavosi nuo purvo avėdami kartais net ir 30 cm aukščio platforminius batus.

Tuo metu moterims avėti aukštakulnius buvo draudžiama. Vėliau taisyklės sušvelnintos ir drausta avėti tik tuos batus, kurių pakulnė aukštesnė nei 10 cm.

Lietuvoje aukštakulniai batai parduotuvių lentynas pasiekė XVIII a., jau tada juos avėjo ne tik kilmingos damos, bet ir valstietės. XX a. pradžioje aukštakulnius išpopuliarino pramogų industrija ir čia madas diktuojantis Holivudas kartu su dizaineriu Christianu Dioru priešaky.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode