Parama dėkojame




Sprogimas

Kodėl milijonieriai turi tik vieną kreditinę ir kam nešvaisto pinigų?

 

Nors galėtų įsigyti visą spintą „Rollexų“, milijonierius Billas Gatesas vis dar nešioja laikrodį, kainuojantį dešimt dolerių, o „Ikea“ steigėjas Ingvaras Kampradas prisipažino dėvintis tik sendaikčių prekyvietėse įsigytus drabužius, svetainėje „Reader`s Digest“ rašo Jordi Lippe-McGraw. Kad ir kaip keistai tai skambėtų, pasak autorės, dalykams, kuriems noriai pinigus leidžia sunkiau gyvenančios šeimos, viską sau leisti galintys milijonieriai niekada nešvaisto.

Palikimas

Žmonės neretai pasvajoja, kaip gerai būtų palikti savo vaikams ir anūkams kalnus pinigų, kad jiems nebereikėtų taupyti taip, kaip mums. Bet turtuoliai nekaupia pinigų dideliems palikimams. Kodėl? Kaip sako Billas Gatesas ir Markas Zuckerbergas, užuot gavę viską dykai, vaikai turėtų patys atrasti savo gyvenimo kelią. Užuot palikę viską atžaloms, milijardieriai nemažai turto atiduoda labdarai, kad padėtų tiems, kam to reikia labiausiai.

Prabangūs prekių ženklai

Milijonieriai gali sau leisti garsiausių dizainerių naujausias kolekcijas, bet tai nereiškia, kad jie švaisto sunkiai uždirbtus pinigus prabangiausiems drabužiams. Pavyzdžiui, „Ikea“ steigėjas Ingvaras Kampradas prisipažino „Newsweek“, kad norėdamas parodyti gerą pavyzdį dėvi tik sendaikčių prekyvietėse įsigytus drabužius, o B. Gatesas pasakė „Time“, kad vis dar nešioja 10 dolerių vertės rankinį laikrodį, nors galėtų įsigyti visą spintą „Rolexų“.

Pernelyg brangūs būstai

Turtuoliai gali sau leisti gerokai brangesnį būstą nei daugelis kitų pasaulio gyventojų, bet vis tiek gerai pasveria, ar įsigyjamas daiktas vertas pinigų, kurių už jį prašoma. Net leisdami milijonus jie bando nusiderėti kaip ir bet kuris kitas pirkėjas. Kai kurie pasiturintys žmonės apskritai neperka išskirtinių namų. Kaip rašo „U. S. News and World Report“, W. Buffettas, trečias turtingiausias žmogus pasaulyje, vis dar gyvena namuose, kuriuos 1958 m. įsigijo už 31 500 JAV dolerių.

Be to, kaip tvirtina laidos „Mansions and Millionaires“ vedėjas Michaelas Corbettas, daugelis pasiturinčių gyventojų renkasi nuomotis būstą. „Nuoma dar niekada nebuvo tokia populiari, – pareiškė jis svetainei huffingtonpost.com. – Kadaise žmonės pirkdavo būstą, jei tik galėdavo sau leisti. Bet dabar padėtis gerokai pasikeitė.“

Brangios grožio procedūros

Visiems prisireikia retkarčiais apsikirpti, bet kai kurie turtuoliai nemano, kad tam reikia plačiai atverti piniginę. Kaip rašo „Time“, milijardierius verslininkas Johnas Caudwellas kerpasi pats, o „Ikea“ steigėjas I. Kampradas žurnalui „Newsweek“ papasakojo, kad kerpasi lankydamasis besivystančiose šalyse norėdamas paskatinti vietos verslą.

Kelios kreditinės kortelės

Visai suprantama, kad turtuolis nenori kišenėse nešiotis pluošto kupiūrų. Bet nemanykite, kad pasiturinčių žmonių piniginės prigrūstos visų įmanomų bankų kreditinių kortelių. Populiarios knygos „Turtuolių įpročiai: kasdieniai sėkmingų žmonių įpročiai“ (Rich Habits: The Daily Habits of Successful People) autorius Tomas Corley „U. S. News and World Report“ papasakojo, kad daugiau nei viena kortele naudojasi vos 8 proc. turtuolių. O 77 proc. skurdžiai gyvenančių žmonių turi po kelias kreditines korteles. Kuo daugiau kortelių, tuo daugiau mokesčių, apskaitos ir pagundų įsigyti tai, ko visai nereikia.

Palūkanos

Niekam nepatinka mokėti palūkanas dėl to, kad pavėlavo apmokėti sąskaitą, ypač turtuoliams. Kaip rašo knygos „Sumanios moterys praturtėja“ (Smart Women Finish Rich) autorius Davidas Backas, būtent dėl to pasiturintys žmonės savo sąskaitose sudaro automatinio mokėjimo sutartis: būsto paskolos, automobilio lizingo, kreditinių kortelių įmokų ir draudimo. „Iš palūkanų galima susikrauti turtus“, – pasakė jis bendrovei „Learnvest“.

Trumpalaikiai dalykai

Turtuoliai neabejotinai gali sau leisti pakeisti susidėvėjusį ar sulūžusį daiktą, bet net ir jie nenori tam švaistyti pinigų. „Turtingi žmonės supranta, kad sumokėjęs mažiausiai ne visada sutaupysi, – „Learnvest“ pasakė Luizianos valstijoje esančios bendrovės „Horizon Wealth Management“ finansų planuotojas Peteris Bushas. – Jie moka pažvelgti toliau ir palyginti kainą su ilgalaike verte.“

Spontaniški pirkiniai

Kartais užplūsta noras pasičiupti parduotuvės vitrinoje pakabintą kašmyro megztuką ar įsigyti salone žvilgantį naujausio modelio automobilį. Bet turtingi žmonės nepasiduoda užgaidai. „Jei pirksite daiktus, kurių jums nereikia, greitai gali tekti pardavinėti daiktus, kurių jums reikia“, – kartą „Forbes“ pasakė milijardierius Warrenas Buffetas. Tai nereiškia, kad milijonieriai neperka prabangių daiktų. Tiesiog, prieš paduodami savo kredito kortelę, jie apmąsto pirkinius ir jų prasmę.

Daiktai vietoj potyrių

Tyrimai rodo, kad pinigai ir daiktai daug laimės neteikia. Gyvenimo pilnatvę gali atskleisti tik prasmingi potyriai. Kaip rašo knygos „Galutinis milijonierius“ (The Eventual Millionaire) autorė Jaime Tardy, turtuoliai vietoj prietaisų renkasi įsimintinus potyrius. Žurnalui „The Week“ rašytoja papasakojo pažįstanti kelis milijonierius, kurie neskuba pirkti naujausių telefonų ir naudojasi senais modeliais.

Pensija

Niekas jums nepatars susilaikyti nuo investicijų į pensijų fondus. Bet turtuoliams šis klausimas neaktualus, nes, kaip rašo CNBC, jie apskritai neketina eiti į pensiją. CNBC paskelbtas „Barclay`s Wealth“ 2010 m. tyrimas rodo, kad 54 proc. milijonierių nori toliau dirbti net pasiekę pensinį amžių, o 60 proc. žmonių, sukaupusių 15 mln. JAV dolerių turtą, ketina dirbti nepriklausomai nuo amžiaus.

Lošimas

Žinoma, turtuoliams nereikia pirkti loterijos bilietų, nes jie ir taip pinigingi. Bet jie nešvaisto pinigų ir kitokiems lošimams. W. Buffetas apskritai kritikuoja šią idėją tvirtindamas, kad taip valstybė tik pelnosi iš gyventojų.

„Valdžia neturėtų leisti žmonėms pralošti savo pašalpų“, – kartą pasakė jis. Norėdamas pademonstruoti lošimo pavojų, milijardierius pastatė lošimo automatą savo namuose, kad jo vaikai patys įsitikintų, kaip paprasta per dieną beprasmiškai iššvaistyti tėvo duotus rankpinigius.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode