Parama dėkojame




Sprogimas

Lietuvių kalbos abėcėlėje – 32 raidės, bet tik viena iš jų yra visiškai unikali

Lietuvių kalba yra labai sena, tačiau mūsų raštas ilgą laiką formavosi ir keitėsi. Dabar mūsų kalbos abėcėlę sudaro 32 raidės, bet ar žinote, kurios iš jų nesurastumėte jokioje kitoje kalboje? Šis unikalus mūsų kalbos bruožas anksčiau kėlė rūpesčių spaustuvėms.

Lietuvių kalbos abėcėlėje yra vienintelė raidė, neturinti atitikmenų jokioje kitoje kalboje, tai raidė Ė.

Iš kur ji atsirado? Pirmąją lietuvišką abėcėlę prieš 500 metų sudarė Martynas Mažvydas. Joje – tik 23 raidės, nes tada nei nosinių, nei ilgųjų, nei raidžių su „paukščiukais“ dar nebuvo. Ir iš jų visų pati pirmoji atsirado raidė Ė. Ją beveik prieš 400 metų pradėjo naudoti Danielius Kleinas rašydamas pirmąją lietuvių kalbos gramatiką.

Pokariu Amerikoje lietuviškuose laikraščiuose raidė Ė buvo spausdinama su brūkšneliu. Taip nutiko, nes Ė dar nebuvo pripažinta tikra abėcėlės raide. Spaustuvėse tai buvo retas simbolis, kuriam nulieti reikėjo atskiros formos.

Tačiau spaustuvėje dirbęs lietuvis vis įtikinėjo gamintojus, kad Ė – tikra raidė, ir pagaliau išpraįė pagaminti Ė liejinį.

Pamažu Ė įsivirtino lietuvių kalbos abėcėlėje ir dabar yra pati unikaliausia raidė – tokios nėra jokioje kitoje kalboje.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode