Sprogimas

5 mitai apie gyvūnus

 

Pasaulyje yra paplitę daugybė mitų apie gyvūnus. Dėl kai kurių iš jų yra kalti animaciniai filmukai, dėl kitų - internete paskleisti išsigalvojimai. Visgi, reikėtų bent kelis šiuos mitus pamiršti - jie toli gražu nėra tiesa.

1. Šunys ir katės nemato spalvų

Kiek kartų tai esate girdėję? Tai nėra tiesa. Šunys ir katės mato spalvas, tačiau kitaip nei žmonės. Katėms mūsų raudoni atspalviai gali atrodyti šiek tiek žalsvi, o violetinė - tiesiog mėlyna. Šunys taip pat mato spalvas, tik ne taip gerai kaip žmonės. Bet kuriuo atveju, jų matomas pasaulis nėra juodai baltas.

2. Žmonės išsivystė iš beždžionių

Kiek kartų tai esate girdėję? Žmogaus ir šimpanzių DNR sutampa net 98,8 %, tačiau tai reiškia nedaug. Iš tikrųjų žmonės ir šimpanzės turi bendrus protėvius, kurie gyveno prieš 6-8 milijonus metų.

3. Išsigandę stručiai slepia galvas smėlyje

Dėl šio mito reikėtų kaltinti animacinius filmukus. Stručiai net norėdami negalėtų greitai sukišti savo galvos į smėlį, net jei išsigandę spėto to smėlio surasti. Vietoje to įbauginti stručiai ginasi - jie nebijo stoti į kovą su užpuoliku. Arba apsimeta, kad yra negyvi. Šis keistas mitas paplito todėl, kad animacinių filmukų (ir net knygų) kūrėjai norėjo pabrėžti šių paukščių kvailumą - juk jų smegenys yra neįtikėtinai mažos.

4. Rykliai neserga vėžiu

Šis mitas jau kurį laiką sklando internete, nors yra visiška netiesa. Blogiausia tai, kad tuo patikėjo ir nemažai mokslininkų. Jie labai nustebo, kai 2013 metais buvo pastebėtas didysis baltasis ryklys su dideliu augliu prie nasrų. Ir tai toli gražu nėra toks jau retas atvejis. Šį mitą paskleidė prekeiviai, kurie norėjo pardavinėti įvairias ryklio dalis, teigdami, kad jų vartojimas apsaugos nuo onkologinių ligų.

Beje, rykliai negali užuosti kraujo lašo per kelis kilometrus. Tai - labai keistas ir dažnai kartojamas mitas. Tiesa yra labai paprasta - kraujo molekulėms reikia nemažai laiko, kol jos pasklinda. Lašas vandenyne tiesiog pradingsta nepastebėtas. Ryklys jo negali pajausti, o jei kažkaip ir pajaustų, jau būtų per vėlu. Tačiau, rykliai iš tikrųjų turi puikią uoslę ir savo auką gali užuosti per kelis šimtus metrų.

5. Auksinės atsimena tik pastarąsias 5 sekundes

Įsivaizduokite, koks siaubingas jūsų gyvenimas būtų, jei neprisimintumėte, kas dėjosi prieš kelias minutes. Gerai tai, kad nei mums, nei auksinėms žuvelėms taip gyventi nereikia. Priešingai nei skelbia populiarus mitas, auksinės žuvelės turi gana gerą atmintį. Jos atsimena tai, kas įvyko prieš kelis mėnesius, ir net gali atpažinti savo šeimininką.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode