RETRO

Lietuva įtraukė 15 Rusijos Federacijos teisėsaugos darbuotojų į nepageidaujamų asmenų sąrašą

asmenu2023 m. gegužės mėn. Lietuvos užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio teikimu, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė į Užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvos Respubliką, nacionalinį sąrašą įtraukė 15 Rusijos Federacijos teisėsaugos ir teismų sistemos darbuotojų, atsakingų už Rusijos Federacijos opozicijos politiko Vladimiro Kara-Murzos persekiojimą.

Lietuva atsiliepė į 40-ies Europos Parlamento narių 2023 m. gegužės 24 d. laišką Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrams, kuriame siūloma įtraukti V. Kara-Murzos persekiotojus į nepageidaujamų asmenų sąrašus.

„Kremliaus režimo valdomos Rusijos keliama grėsmė išlieka, kol šis režimas yra valdžioje, tol niekas Europoje ir pasaulyje negali jaustis saugus. Visiems tikriausiai visiškai aišku, kad V. Putinas neketina laikytis jokių civilizuoto pasaulio taisyklių. Putino Rusijos teismų sprendimai aiškiai rodo, kad tie, kurie drįsta kovoti už demokratiją, ten vertinami kaip išdavikai. V. Kara-Murzos persekiotojai turi sulaukti tarptautinių sankcijų ir būti įtraukti į nepageidaujamų asmenų sąrašus“, sakė užsienio reikalų ministras G. Landsbergis.

„Lietuva siunčia aiškią žinią – režimui talkinantys asmenys, prisidėję prie šiurkščių Rusijos Federacijos žmogaus teisių gynėjo asmens teisių pažeidimų, mūsų šalyje – nepageidaujami. Turime vienareikšmišką poziciją. Tai neturi būti toleruojama nei vietoje demokratiškoje valstybėje“, –  pabrėžė A. Bilotaitė.

Sankcijos šiems penkiolikai (15) Rusijos Federacijos pareigūnų pritaikytos vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ 133 straipsnio 4 dalimi, pagal kurią užsieniečiui, kuris viešai ir (ar) aktyviai remia ir (ar) dalyvauja užsienio valstybės vykdomoje tarptautinės teisės principus ir normas pažeidžiančioje veikoje ir (ar) dėl šių priežasčių yra įtrauktas į kitos Europos Sąjungos valstybės narės, Europos laisvosios prekybos asociacijos ar Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos valstybės narės nacionalinį užsieniečių, kuriems draudžiama atvykti, sąrašą, uždraudžiama atvykti į Lietuvos Respubliką ne ilgesnį kaip 5 metų laikotarpį.

Rusijos Federacijos opozicijos atstovas V. Kara-Murza 2022 m. balandžio 11 d. Maskvoje buvo sulaikytas ir apkaltintas „valstybės išdavyste“ už tai, kad pasmerkė Rusijos Federacijos karą prieš Ukrainą. 2023 m. balandžio 17 d. Maskvos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo pripažino V. Kara-Murzą kaltu dėl valstybės išdavystės, melagingos informacijos apie Rusijos ginkluotąsias pajėgas skleidimo ir bendradarbiavimo su Rusijos Federacijoje nepageidaujama organizacija, ir skyrė jam 25 metų laisvės atėmimo bausmę (kalėjime).

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode