RETRO

Ruošiantis Vilniaus viršūnių susitikimui, VAT savo amato moko karius, kitus pareigūnus

amatoRuošiantis liepą Vilniuje vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui, Vadovybės apsaugos tarnyba (VAT) savo amato moko į pagalbą pasitelktus karius, kitus vidaus reikalų sistemos pareigūnus.

„Mokiname visko: nuo važiavimo korteže, kaip vairuoti, iki to, kaip elgtis su delegacijų nariais, pasitelkiant juos, pavyzdžiui, į viešbučių apsaugą“, – BNS sakė VAT vadas Rymantas Mockevičius.

Nepaisant naujai įgytų žinių, šalia karių visuomet bus VAT pareigūnai, „kurie prižiūrės tuos procesus kaip grupių vadovai“.

Lietuvos kariuomenė jau anksčiau skelbė, kad prie renginio saugumo prisidės per 3 tūkst. karių. Jie kartu su sąjungininkais papildomai užtikrins oro erdvės gynybą, kritinių objektų, svarbių maršrutų, asmenų apsaugą, apgyvendinimo vietų ir transporto priemonių patikras, sprogmenų paiešką objektuose.

Anot R. Mockevičiaus, į pagalbą atvyks ir kolegos iš Latvijos, Estijos ir Lenkijos. Vis dėlto jis teigė negalintis atskleisti, kokias užduotis jie vykdys.

„Jie padės mūsų vyrams užtikrinti konkrečias ir labai specifines užduotis, tačiau kokias – negaliu komentuoti“, – sakė VAT vadas.

Jo teigimu, VAT pareigūnai NATO viršūnių susitikimui ruoštis pradėjo dar pernai, o šiuo metu liko „techninės detalės“.

„Iš esmės jau esame pasiruošę, nes pradėjome dirbti dar pernai metais, – sakė pareigūnas. – Dabar liko techninės detalės, kurias deriname su Užsienio reikalų ministerija, su protokolu ir ambasadomis dėl konkrečių dalykų, liečiančių konkrečią delegaciją.“

„Aukščiausio lygio apsaugos standartai“

Pasak tarnybos vado, viršūnių susitikimo metu dirbs visi pareigūnai, tačiau ne visi bus tiesiogiai paskirti į renginį.

„Yra ir kasdienis darbas, kur dirbame su mūsų saugomais asmenimis ir objektais“, – aiškino jis.

R. Mockevičiaus teigimu, nors renginio saugumo gaires numato NATO, „kad būtų visiems aiškios bendros žaidimo taisyklės“, Lietuvos pareigūnų žodis – lemiamas.

„Mes esame priimančioji šalis, čia galioja mūsų įstatymai, mūsų tvarkos. Aišku, vyksta derybos, vyksta kompromisų ieškojimai, bet saugumo prasme vis tiek mes 90 proc. užtikrinam eigą šito renginio“, – sakė VAT vadas.

Pasak jo, konkretaus politiko apsauga įprastai priklauso nuo jam kylančių grėsmių lygio.

„Jei kažkurios šalies prezidentas tai dienai ar tam pusmečiui turi realias grėsmes savo gyvybei ar sveikatai, tai tos saugumo priemonės yra padidintos“, – kalbėjo R. Mockevičiaus.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad NATO viršūnių susitikimo metu bus taikomi aukščiausi apsaugos standartai.

„Jei kasdienėmis sąlygomis taikai penkis-šešis iš dešimties punktų apsaugos paketo, tai čia taikysi viską, kas yra“, – kalbėjo pareigūnas.

VAT vadas akcentavo, kad pareigūnai renginio metu vertins visas grėsmes: „nuo piršto įsipjovimo iki rimtų dalykų: teroristiniai išpuoliai, gaisrai, elektros nutrūkimai“.

Tam tikrais nenumatytais atvejais delegacijoms ir jų vadovams Lietuvoje yra paruoštos saugios vietos.

„Yra vietos, kurios yra ypatingai mūsų saugomos, slaptos, kur būtų suvežti delegacijų vadovai, nariai. Ten būtų laukiama politinių sprendimų, ar ir kaip tęsti renginį“, – sakė VAT vadas.

„Didžiausias profesinis iššūkis“

R. Mockevičiaus teigimu, Lietuvoje teko rūpintis ir popiežių, ir JAV aukščiausio lygio pareigūnų apsauga, tačiau NATO viršūnių susitikimas – aukščiausio lygio renginys.

„Nuvažiavus į kitus susitikimus matosi, kad kolegos į valstybes, kurios turėjo tokius renginius, žiūri jau truputį kitaip“, – sakė jis.

VAT vadas pabrėžė, kad liepą Vilniuje vyksiantis renginys bus „didžiausias iššūkis per visą nepriklausomos Lietuvos istoriją“.

„Aš dirbu labai seniai, daug renginių turėjęs, tai čia bus labai didelis iššūkis – ir tarnyboms, ir valstybei, nes aukščiausi vadovai suvažiuoja“, – sakė R. Mockevičius.

„Tai didžiulis profesinis iššūkis – tiek mūsų tarnybai, tiek visoms Lietuvos teisėsaugos institucijoms. Jeigu jis pavyks, o jis tikrai pavyks, tai bus profesinis pasitenkinimas, kad valstybė gali, mes galim“, – pridūrė jis.

Siekiant užtikrinti į Vilnių atvyksiančių lyderių saugumą, Vokietija praėjusią savaitę pranešė, kad šalyje dislokuos ilgojo nuotolio oro gynybos sistemą „Patriot“.

Sistemos bus perkeltos iš Slovakijos, jos palaikymo vienetai bus perdislokuoti iš Lenkijos.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode