RETRO

Konstantinopolio patriarchas Vilniuje su Vyriausybe pasirašys bendradarbiavimo susitarimą

susitarimaLietuvoje antradienį vieši Konstantinopolio patriarchas Baltramiejus I.

Stačiatikių dvasininkas Vilniuje su premjere Ingrida Šimonyte pasirašys susitarimą dėl bendradarbiavimo, taip pat susitiks su prezidentu Gitanu Nausėda.

Patriarchas aplankys šalyje besikuriančią tikinčiųjų bendruomenę, susitiks su penkiais dvasininkais, kuriuos praėjusį mėnesį sugrąžino į į kunigų luomą.

Minėtus dvasininkus Maskvos patriarchatui pavaldus Lietuvos stačiatikių bažnyčios metropolitas Inokentijus savo dekretais pernai vasarą pašalino iš kunigystės luomo.

Tuomet teigta, kad kunigai padarė kanoninius nusikaltimus, susijusius su melagingų pranešimų teikimu, nepaklusimu valdančiajam vyskupui, sąmokslo rengimu.

Tačiau Konstantinopolio Sinodas konstatavo, jog priežastys, dėl kurių minimiems dvasininkams buvo paskirtos bausmės, „kyla visai ne iš bažnytinių kriterijų, bet iš pagrįsto šių dvasininkų pasipriešinimo karui Ukrainoje“, ir grąžino jiems kunigų statusą.

Į kunigystės luomą sugrąžinti dvasininkai viliasi, kad Konstantinopolio patriarchas Lietuvoje suformuos jam pavaldžią nuolatinę bažnytinę struktūrą. Tačiau kol kas toks sprendimas nėra priimtas.

Savo ruožtu Lietuvos stačiatikių bažnyčia siekia didesnės autonomijos ir skelbia priartėjusi prie savarankiškos bažnyčios statuso, nes jų tokį prašymą Maskvos patriarchato Švenčiausiasis Sinodas nukreipė svarstyti vyskupų susirinkime.

Stačiatikiai Lietuvoje yra laikomi viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode