RETRO

Lietuvoje pirmą kartą minima žydų gelbėtojų diena

minimaLietuvoje trečiadienį pirmą kartą minima žydų gelbėtojų diena.

Dienos minėjimas bus rengiamas Vilniaus universitete (VU), Simono Daukanto kiemelyje, jame bus skaitomos 1785 žydų gyvybes gelbėjusių asmenų pavardes.

Pasaulio tautų teisuolių vardus drauge su žydų gelbėtojų ainiais, Lietuvos žydų atstovais, kelių šalių ambasadoriais ir VU bendruomenės nariais skaitys ir premjerė Ingrida Šimonytė.

„Didieji išbandymai ne tik griauna. Jie taip pat ir pažadina didvyrius. Tuos, kurių darbai kursto negęstančią viltį. Tuos, kurių dėka šiandien kalbame ne tik apie aukas ir budelius, bet ir apie gelbėtojus. Tuos, kurie visoms ateinančioms kartoms perduoda nemarią žinią, kad visada, net ir juodžiausioje naktyje, galime rinktis šviesą“, – Vyriausybės kanceliarijos pranešime cituojama ji.

Taip pat trečiadienį Marijos ir Jurgio Šlapelių name–muziejuje bus atidaryta paroda „Pasaulio tautų teisuoliai. Nebijoję mirti, tapo nemirtingais”.

Menotyrininkė Barbora Karnienė parodą kūrė drauge su architektu Tauru Budziu, kuris 2018-aisiais savo iniciatyva pradėjo projektą, skirtą įamžinti Lietuvos Pasaulio tautų teisuolių atminimą, jis, susitaręs su Teisuolių palikuonimis, vienodu atminimo ženklu žymi Teisuolių kapavietes ir atminimo įamžinimo vietas.

Tuo metu Lietuvos žydų bendruomenės Jaschos Heifetzo (Jašos Heifeco) salėje vyks minėjimas, kurio metu bus pristatytas Tarptautinės Komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams įvertinti iniciatyva sukurtas, Lietuvos žydų gelbėtojams pagerbti skirtas atminimo – padėkos ženklas, juo bus žymimos vietos, kuriose gyveno gelbėtojai, slėpę nuo nacių Lietuvos žydus.

„Lietuvos žydai niekada nepamirš savo geradarių, nes jie – Lietuvos tautos šviesuliai ir didvyriai“, – cituojama Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Savo ruožtu, Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė kviečia žydų gelbėtojų dieną minėti šalies mokyklose.

„Tikiuosi, kad ši atmintina diena Lietuvoje sukurs nuostabių, iš vietos bendruomenių kylančių tradicijų. Norėčiau, kad kasmet mokiniai būtų supažindami su žydų gelbėtojų istorijomis. Puoselėdami savo krašto atmintį, kartu su mokytojais ir šeima jie galėtų atrasti savo krašte žydų gelbėtojų pavardes ir jų istorijas“, – parlamento kanceliarijos pranešime cituojama ji.

Kovo 15-ąją Lietuvos žydų gelbėtojų diena Seimas paskelbė praėjusių metų pabaigoje.

Pasaulio tautų teisuolio vardas yra aukščiausias apdovanojimas, kurį Izraelio valstybė gali įteikti žmonėms už jų nuopelnus humanizmui. Šį vardą yra gavę beveik 28 tūkst. žmonių iš 51 šalies.

2021 metų duomenimis, Izraelio Holokausto atminimo centras „Yad Vashem“ Pasaulio tautų teisuoliais iš viso yra paskelbęs 918 lietuvių, kurie karo metais rizikavo savo sveikata ir gyvybe gelbėdami žydus.

Antrojo pasaulinio karo metais Lietuvoje nužudyta apie 195 tūkst. žydų. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, iki Antrojo pasaulinio karo Lietuvoje gyveno apie 208 tūkst. žydų.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode