Parama dėkojame




Sprogimas

Ministrė A. Bilotaitė: Lietuvos siena su Rusija apsaugota, grėsmėms pasirengta

greVidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė lankėsi Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių pasienio rinktinės Vištyčio pasienio užkardoje ir įvertino situaciją bei grėsmes prie Lietuvos ir Rusijos Federacijos valstybių sienos.

„Šiuo metu realios hibridinės atakos grėsmės iš Rusijos per Kaliningrado sritį nėra. Tačiau išlieka tikimybė, kad čia bus pakartotas neteisėtų migrantų gabenimo ir stūmimo į Lietuvą scenarijus. Noriu pabrėžti, jog tam esame pasiruošę – siena su Rusija yra 100 proc. apsaugota, tarnybos pasirengusios“, – teigia A. Bilotaitė.

Visas 297 km valstybės sienos su Rusija ruožas yra stebimas modernia stebėjimo technika, stebima ir visa 119,65 km ilgio jūros siena. 46 km sausumos ruože yra įrengtas fizinis barjeras. Valstybės sieną su Rusija saugo apie 774 pareigūnai, vidutiniškai per pamainą ,,žaliojoje juostoje“ ir pasienio kontrolės punktuose dirba apie 150 pareigūnų.

Ministrė A. Bilotaitė pabrėžė, jog Lietuva toliau tvirtai laikosi pozicijos, kad neteisėtai migracijai ES yra uždaryta ir neleistinose vietose bandantys kirsti sieną asmenys į šalį nebus įleidžiami.

Vidaus reikalų ministrės teigimu, turima informacijos, kad nuo š. m. spalio 1 d. Kaliningrado – Chrabrovo oro uoste dvejiems metams įvedamas „atviro dangaus“ režimas Turkijos, Sirijos ir Baltarusijos oro linijoms, o su „Belavia“ ir „Turkish airlines“ jau pasirašytos sutartys. Turimais duomenimis, oro uostas taip pat vykdo derybas su partneriais iš Egipto, Sirijos, Etiopijos, Jungtinių Arabų Emyratų ir Šri Lankos.

Pasienyje su Rusija ir Baltarusija iki gruodžio 16 d. galioja nepaprastoji padėtis. Ministrė A. Bilotaitė pabrėžė, jog hibridinė ataka pasienyje su Baltarusija tęsiasi – kasdien fiksuojama apie 30-80  bandymų neteisėtai kirsti Lietuvos sieną. VSAT duomenimis, šiemet Lietuvos pasieniečiai į šalį neleido patekti jau daugiau kaip 10 tūkst. neteisėtų migrantų, pernai neįleisti 8106 asmenys.

2021 m. Baltarusijos režimui sukėlus neteisėtos migracijos krizę, į Lietuvą pateko 4200 migrantų. Reaguojant į tai, Lietuva 502 km pasienio su Baltarusija ruože per metus įrengė fizinį barjerą. Iki š. m. pabaigos taip pat bus baigtos įrenginėti modernios sienos stebėjimo sistemos. Šiuo metu stebima apie 70 proc. sienos su Baltarusija.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode