Parama dėkojame




Kriminalinės policijos dienos proga – apdovanojimai geriausiems šalies kriminalistams

kriminMinint kriminalinės policijos dieną, tradiciškai skelbiami Metų sekliai ir reikšmingiausias Lietuvos kriminalinės policijos biuro tyrimas. Vidaus reikalų viceministras Vitalij Dmitrijev pasveikino Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnus ir įteikė apdovanojimus geriausiems šalies kriminalistams.

„Ne veltui yra sakoma, kad kriminalinės policijos pareigūnai yra elitas. Jūsų darbu didžiuojamasi ne tik čia Lietuvoje, bet jūsų profesionalumą vertina ir užsienio šalių partneriai. Šiuo sunkiu valstybei laikotarpiu dėkoju už iniciatyvumą, profesionalumą ir už tai, kad galime į jus atsiremti. Jūsų profesinės šventės proga nuoširdžiai linkiu jums tikėjimo, gerų rezultatų ir, žinoma, sveikatos“, – pareigūnus kriminalistus pasveikino viceministras V. Dmitrijev.

„Metų sekliai“ už jų kruopštų, kantrų ir daug jėgų reikalaujantį darbą yra renkami nuo 1993 metų. Susiklosčiusi graži tradicija, kad apdovanojimai jiems įteikiami būtent minint Lietuvos kriminalinės policijos dieną. Kas taps konkurso laimėtojais sprendžia iš šalies kriminalinės policijos vadovų sudaryta komisija.

Įvertinusi visus tyrimus, komisija nusprendė, kad 3 vieta šiemet atiteko Marijampolės apskr. VPK kriminalistams.

Nuo 2021 metų pradžios Marijampolės apskrities VPK Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai atliko tyrimą, kurio metu identifikuotas asmenų platinančių narkotines bei psichotropines medžiagas ratas bei užkardinta jų veikla Jurbarko mieste. Tyrėjams sudarius narkotikų platintojų veikimo vietų Jurbarke žemėlapį išsiaiškinta, jog narkotikai buvo pardavinėjami beveik visose pagrindinėse miesto gatvėse. Tyrimo metu buvo atliekami atskiri sulaikymai Jurbarko, Kauno bei Marijampolės miestuose. Sulaikymų metu buvo išimami dideli ir labai dideli kiekiai narkotinių bei psichotropinių medžiagų, iš viso išimta apie 10 kilogramų narkotinių bei psichotropinių medžiagų: amfetamino, kokaino bei kanapių.

2 vieta –  Klaipėdos apskrities VPK Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai atliko tarptautinį, itin didelės apimties tyrimą, kuriame organizuoto nusikalstamo susivienijimo nariai įtariami dideliais kiekiais platinę narkotinę medžiagą – heroiną bei kitus kvaišalus Airijoje ir Šiaurės Airijoje (Jungtinėje Karalystėje bei taip pat vykdę prekybą žmonėmis.

Šis tarptautinis tyrimas atskleidė jau beveik dešimtmetį veikusią, organizuoto nusikalstamo pasaulio atstovų gerai sustyguotą, prekybą žmonėmis. Aukoms, išvežtoms į užsienį, buvo atimti asmens dokumentai, jų atžvilgiu naudojamas psichologinis, fizinis smurtas, prievarta pratinama prie narkotikų, pastarieji buvo verčiami/ išnaudojami daryti nusikalstamas veikas. Šiame ilgalaikiame, sudėtingame ir, neabejotinai, viename didžiausių tyrimų Klaipėdos apskrities VPK KPONTV istorijoje, dėka profesionalaus, kruopštaus, atsakingo bei kryptingo visos tyrimo grupės darbo, pavyko demaskuoti tarptautiniu mastu, trijose šalyse, veikusią lietuvių organizuotą nusikalstamą grupuotę (gaują), kuri buvo išvysčiusi milžinišką narkotinių medžiagų platinimo tinklą Airijoje bei Šiaurės Airijoje (JK) ir pasižymėjo brutalumu bei smurtu. Minėtą grupuotę likvidavus, buvo užkirstas kelias tolimesniam žmonių išnaudojimui bei šiuolaikinei vergovei.

Šių metų konkurso „Metų seklys“ nugalėtojai – Šiaulių apskr. VPK kriminalistai, demaskavę milijonus iš prekybos automobiliais pelniusios, bet mokesčius slėpusios įmonės.

Sausio 3-ąją Šiaulių apskrities policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą, kurio objektas Klaipėdoje registruota transporto ir muitinės paslaugas teikianti įmonės vadovas,  atstovaujantis  Kipre registruotą įtariama, ofšorinę bendrovę. Kriminalistai kartu su Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos, Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriaus darbuotojais surinko duomenų, kad atstovaujantis  Kipre registruotos įmonės įgaliotas asmuo, Lietuvoje pardavinėdamas iš JAV importuojamus automobilius, siekė išvengti prievolės sumokėti mokesčius, apgaulingai tvarkė įmonės apskaitą, Mokesčių inspekcijai teikė neteisingus duomenis apie bendrovės pajamas, turtą ir pelną.

Pirminiais duomenimis, tokiu būdu nuo 2018 m. iki šių metų sausio 3 d.  Kipre registruotą įmonę atstovaujantis Klaipėdos miesto gyventojas, minėtos įmonės buhalterijoje galimai neapskaitė apie 1000 parduotų automobilių, kurių vertė siekia 2,35 mln. eurų ir į Lietuvos biudžetą nesumokėjo per 400 tūkst. pridėtinės vertės mokesčių. Be to, įtariama, kad įsigytos  iš JAV aukcionų transporto priemonės, galimai per ofšorines įmones buvo fiksuojamas žymiai mažesnėmis kainomis siekiant išvengti importo mokesčių. 

Operacijos metu atlikta per 20 kratų Klaipėdoje ir Šiauliuose. Jų metu buvo paimti įvairūs tyrimui svarbūs dokumentai, kompiuterinės laikmenos, apie  55 tūkst. eurų grynųjų pinigų, apie 35 tūkst. vertės automobilis Dodge Charger, seifas. Keisčiausia buvo, kad šio Šiaulių rajone rasto didelės vertės automobilio savininku niekas neprisipažino. Vis dėlto pareigūnams pavyko nustatyti, kad jis priklauso  Kipre registruotai ofšorinei įmonei. Operacijos metu buvo sulaikyti trys nusikalstama veika įtariami asmenys: 51 metų Klaipėdoje registruotos įmonės direktorius,  45 metų jo buvusi žmona ir 43 metų Šiauliuose gyvenantis automobilių perpardavinėtojas. Visiems jiems pareikšti įtarimai dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, o įmonės direktoriui dar ir dėl  neteisingų duomenų  apie bendrovės pajamas, turtą ir pelną teikimo. Visų įtariamųjų bei Kipre registruotos įmonės turtas apribotas. O jo bendra vertė siekia apie  2,2 mln. Eurų.

Bendradarbiaujant su naujienų portalu DELFI, Metų seklius renka ir visuomenė. Šiemet jais tapo Kauno apskr. VPK pareigūnai, pelnę daugiausiai visuomenės balsų. 

2019 m. pradėta nauja tradicija – Reikšmingiausio Lietuvos kriminalinės policijos biuro metų tyrimo konkursas. Šio konkurso tikslas nustatyti reikšmingiausią Lietuvos kriminalinės policijos biuro metų tyrimą, pasižymintį didžiausiu novatoriškumu, netradiciniais tyrimo sprendimais, perspektyvumu panaudojant jį gerajai praktikai šalyje formuoti.

Reikšmingiausiu tyrimu šiais metais pripažinta Lietuvos kriminalinės policijos biuro tarptautinė operacija „Trojos skydas“.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode