Parama dėkojame




Sprogimas

TS-LKD Priežiūros komitetas M. Majauskui siūlo atsiimti nederintą siūlymą arba trauktis

nederintaValdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Priežiūros komitetas rekomenduoja Seimo Biudžeto komiteto pirmininkui Mykolui Majauskui arba atsiimti su Vyriausybe nederintą siūlymą dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos, arba trauktis iš pareigų komitete ir iš partijos.

Tokį sprendimą komitetas priėmė pirmadienį.

„Rekomenduoti TS-LKD deleguotam Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui Mykolui Majauskui laikytis TS-LKD prezidiumo priimto nutarimo ir atsiimti pateiktus nesuderintus pasiūlymus“, – teigiama nutarime.

„Dėl bet kokių priežasčių negalint laikytis TS-LKD prezidiumo nutarime įtvirtintų pozicijų, atsisakyti patikėtų vadovaujančių pareigų komitete bei narystės TS-LKD. To nepadarius, rekomenduoti TS-LKD frakcijai išrinkti ir deleguoti naują Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininką“, – rašoma jame.

Priežiūros komiteto sprendime taip pat rekomenduojama visiems Seimo konservatoriams prieš teikiant siūlymus dėl kitų metų valstybės biudžeto projekto, juos suderinti su Vyriausybe, o anksčiau pateiktus nesuderintus pasiūlymus atsiimti.

Be to, priminta, kokios nuobaudos gali laukti partinei drausmei nepaklususių bendražygių.

„(...) bendrų sprendimų nesilaikymas suteikia pagrindą taikyti TS-LKD įstatuose numatytas partinės atsakomybės priemones inter alia draudimą būti TS-LKD kandidatu artimiausiuose Seimo, savivaldos, Europos Parlamento ar prezidento rinkimuose“, – teigiama Priežiūros komiteto sprendime.

Komitetas konstatavo, kad valstybės biudžeto priėmimas laikomas svarbiausiu veikiančios Vyriausybės pasitikėjimo Seime patikrinimu. Anot jo, šis balsavimas tampa ir TS-LKD, kaip pagrindinės politinės jėgos, sudarančios valdančiąją daugumą Seime, pasitikėjimo Vyriausybe ir jos paruoštu valstybės biudžeto projektu išraiška.

„TS-LKD prezidiumui priėmus nutarimą palaikyti Vyriausybės parengtą valstybės biudžeto projektą, tai tapo oficialia TS-LKD pozicija, kurią įgyvendinti pirmiausia tenka TS-LKD nariams – politikams, Seimo nariams“, – rašoma Priežiūros komiteto dokumente.

Jame taip pat pabrėžiama, kad niekas negali varžyti laisvo Seimo nario mandato, todėl  jeigu kuris nors Seimo konservatorius dėl kokių nors priežasčių negali laikytis partijos prezidiumo įpareigojimo, jis turėtų atsisakyti narystės TS-LKD.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas M. Majauskas antradienį BNS teigė palaikantis Vyriausybės rengtą biudžeto projektą, neabejojantis, kad jis bus priimtas, tačiau negalintis sutikti su mokesčių didinimu kultūros, sporto, maitinimo paslaugoms.

„Mano supratimu, biudžeto projektas parengtas profesionaliai ir jis neabejotinai bus patvirtintas Seime. Dėl visų esminių klausimų yra aiškus sutarimas, išskyrus mokesčių didinimą kultūros, sporto, maitinimo paslaugoms“, – BNS atsiųstame komentare tvirtino politikas.

Anot jo, Biudžeto ir finansų komitetas priėmė sprendimą, kad kitąmet šioms paslaugoms mokesčiai nebūtų didinami.

„Tokį sprendimą palaikau ir nematau, jokių objektyvių dalykinių argumentų balsuoti kitaip. Jei mokesčius smulkiam verslui didinsime, didelė dalis tiesiog grįš į šešėlį ir planuojamų pajamų nesurinksime“, – teigė jis.

Pasak M. Majausko, partinė drausmė svarbi ir reikalinga priimant biudžetą, bet svarstymo stadijoje jam norėtųsi ir dalykinės diskusijos dėl priimamų mokestinių sprendimų, kuriais sprendžiama smulkaus verslo ateitis.

Konservatorių prezidiumas prieš porą savaičių įpareigojo frakcijos Seime narius neteikti biudžetui iniciatyvų, nederintų su Vyriausybe. Tačiau M. Majauskas su kitais parlamentarais pateikė iniciatyvą neribotai pratęsti PVM lengvatą restoranams, kultūros ir sporto veiklai, nors Ministrų kabinetas siūlo šią lengvatą taikyti iki 2023-iųjų liepos. 

Tarp šio siūlymo autorių taip pat yra konservatoriai Antanas Čepononis, Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas.

Projektas nederintas su Vyriausybe, jos vertinimu, šis pasiūlymas reikšmingai keistų biudžeto projektą ir neigiamai atsilieptų pajamų iš išlaidų balansui.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode