Parama dėkojame




Pasirašyta trišalė sutartis dėl pilotinio priešgaisrinės saugos modelio Radviliškyje

pilotinioVidaus reikalų ministerijoje (VRM) ketvirtadienį pasirašyta trišalė sutartis dėl pilotinio priešgaisrinės saugos modelio Radviliškyje. 

Dokumentą pasirašė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, Radviliškio rajono meras Vytautas Simelis ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Saulius Greičius.

Anot ministerijos, šios sutarties tikslas – konsoliduoti valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir Radviliškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos pajėgas, siekiant užtikrinti kokybišką priešgaisrinės saugos funkcijos vykdymą ir jos tęstinumą.

Pasak A. Bilotaitės, pilotinis modelis Radviliškyje padės pagerinti savivaldybės ugniagesių gelbėtojų parengtį, aprūpinimą, kelti jų profesinę kvalifikaciją bei užtikrinti operatyvesnį pajėgų reagavimą į nelaimes.

Po sutarties pasirašymo ji pabrėžė, kad šiuo metu Lietuvoje egzistuojanti dviejų lygių sistema nėra efektyvi, ji sudėtingai administruojama ir brangi valstybei.

„Kad turime imtis pokyčių, pirmiausia sąlygoja tai, kad šios sistemos, kuri nėra efektyvi, kainą tenka sumokėti mūsų saugumu, tą kainą matuojame mūsų žmonių gyvybėmis“, – sakė ministrė.

Anot jos, kaimo vietovėse žūstančiųjų gaisruose yra net penkis kartus didesnis, nei kitur, todėl šis bandomasis projektas inicijuotas siekiant sukurti vieningą sistemą.

„Kvietimas dalyvauti šiame pilotiniame projekte išsiųstas visiems, išsiųstas visoms savivaldybėms, tai buvo savnaoriškas dalyvavimas. Pirmieji atsiliepė Radviliškio savivaldybė, tuo labai džiaugiamės (...). Tai leis mums parodyti, kad sujungus dvi sistemas, galime pasiekti geresnį rezultatą, geriau užtikrinti saugumą“, – kalbėjo ji.

Bandomojo modelio įgyvendinimo metu Radviliškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ugniagesių komandų valdymą ir funkcijas nuo sausio perims Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Radviliškio rajono meras V. Simelis tvirtino, kad savivaldybės, priešingai vyraujančiai nuomonei, iš tiesų rūpinasi savo priešgaisrinėmis tarnybomis, tačiau nauja tvarka, jo nuomone, leis jai dirbti efektyviau. 

„Susijungimas nėra tai, kaip nuskambėjo mintis, kad bus prijungta labai apgailėtinoje būsenoje esanti priešgaisrinė tarnyba prie valstybinės struktūros. Taip nėra. Šis šiandien žengtas žingsnis, man atrodo, kaip tik sustiprins, padarys kokybiškesnį gaisro gesinimą“, – sakė meras.

Pasak jo, sutartyje įtvirtinta, kad penkerius metus nebus mažinamas priešgaisrinių tarnybų skaičius rajone, visi ugniagesiai galės pereiti į jungtinį dalinį, bus stiprinama materialinė bazė, įskaitant įrangą, automobilius, aprangą. 

„Praktiškai visi ugniagesiai pareiškė norą pereiti į šį naują darinį (...). Manau, ta baimė, kuri sklando – gal mes neduokime diržo, kol nenusikaltome“, – tikino jis.

Tokiu būdu siekiama, kad savivaldybėse gerėtų priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų parengtis – pajėgos į įvykio vietą galėtų atvykti per trumpesnį laiką, jos būtų visiškai aprūpintos darbo bei apsisaugojimo priemonėmis ir gebėtų atlikti platesnį gelbėjimo darbų spektrą.

Šiuo metu šalyje veikia dviejų lygių priešgaisrinės saugos ir gelbėjimo sistema, kurią sudaro Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) ir savivaldybių priešgaisrinės tarnybos (SPT),

Tačiau VRM teigia, kad toks modelis yra nepakankamai efektyvus ir veiksmingas, ir siūlo jį keisti šia nauja pilotine iniciatyva.

VRM nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode