Sprogimas

Šiaulių apygardos teismas vėl mėgins pradėti nagrinėti „Grigeo Klaipėdos“ bylą

siauliuŠiaulių apygardos teismas antradienį vėl imsis baudžiamosios bylos dėl Kuršių marių taršos.

Per praėjusį posėdį rugsėjo viduryje teismas nepradėjo iš esmės nagrinėti bylos, nes  advokatas Linas Sesickas paprašė paskirti atsarginį teisėją byloje. Šis prašymas atmestas.

Kaltinimai dėl Kuršių marių taršos pateikti kartono gamybos įmonei „Grigeo Klaipėda“ ir 14 esamų bei buvusių įmonės darbuotojų, įskaitant pagrindinį „Grigeo“ grupės akcininką Gintautą Pangonį bei „Grigeo Klaipėdos“ vadovą Tomą Eikiną.

Pastarasis sako, kad bendrovė prisiima teisinę atsakomybę ir yra pasiruošusi atlyginti aplinkai padarytą žalą.

„Esame prisiėmę teisinę atsakomybę dėl įvykusio incidento ir pasiryžę iš Kuršių marių pašalinti visus bendrovei inkriminuojamus teršalus. Nepaisant bendradarbiavimo su institucijomis trikdžių, nuosekliai tai atliekame jau pustrečių metų ir tęsime ateityje. Remiamės tarptautine praktika ir siekiame kuo greitesnio ir sklandesnio teisminio proceso. Taip pat atlyginsime visą teismo patvirtintą ir objektyviais moksliniais tyrimais apskaičiuotą žalą aplinkai“, – antradienį BNS atsiųstame komentare teigia T. Eikinas.

Kaltinimai taip pat pateikti Vakarų medienos grupės konsultantui, dabar pensininkui Arūnui Pasvenskui, „VMG Klaipėda service“ direktoriui Aivarui Petrokui, „Grigeo investicijų valdymo“ generaliniam direktoriui Robertui Krutikovui, „Grigeo Klaipėdos“ finansų direktoriui Vidmantui Mačiukui, gamybos direktoriui Žygimantui Žilevičiui, technologijų grupės vadovui Irmantui Zubrui, inžinieriui-technologui Martynui Butkevičiui, operatoriui Vasilijui Jefimovui, nuotekų valymo operatoriui Arūnui Skierui, ekologei Ritai Liakstutytei bei dviem dabar jau į pensiją išėjusiems darbuotojams Rimantui Jonui Bieliauskui bei Rimai Ivaškevičienei.

Jie kaltinami piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu, disponavimu suklastotais dokumentais bei aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimu. 

Valstybei byloje atstovauja dvi Klaipėdos prokurorės – Gina Skersinskytė ir Vilija Žukauskienė. 

Aplinkos apsaugos departamentas yra pateikęs daugiau kaip 48 mln. eurų civilinį ieškinį dėl „Grigeo Klaipėdos“ aplinkai padarytos turtinės žalos atlyginimo. Jis nagrinėjamas kartu su baudžiamąja byla. 

„Grigeo Klaipėdos“ tarša į viešumą iškilo 2020 metų sausį. Ikiteisminis tyrimas pradėtas įtarus, kad į Kuršių marias patenka nevalytos gamybinės nuotekos, o su tuo susijusi įmonės dokumentacija gali būti klastojama. Įtarta, jog įmonė nuotekas į Kuršių maras slapta leido ne vienus metus.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode