Sprogimas

Lietuvos rusų dramos teatras bus pervadintas Vilniaus Senuoju teatru

dramosLietuvos rusų dramos teatras (LRDT) bus pervadintas Vilniaus Senuoju teatru, antradienį pranešė Kultūros ministerija.

Pasak jos, ministras Simonas Kairys, šią savaitę sulaukęs ekspertų darbo grupės siūlymų, įstaigos pavadinimą pakeis savo įsakymu. Ekspertų rekomendacijas ministras aptarė ir su Profesionaliojo scenos meno įstaigų tarybos, Vyriausybės, Seimo bei kitais kompetentingais profesionaliojo scenos meno sektoriaus atstovais.

Ministerijos teigimu, tiek darbo grupės, tiek Profesionaliojo scenos meno įstaigų tarybos narių dauguma pasisakė už Vilniaus Senojo teatro pavadinimą.

Ekspertų nuomone, Vilniaus Senojo teatro pavadinimas kartu yra ir nuoroda į ilgaamžę šio pastato istoriją, ir kartu atitinka šiandienius teatro nuostatus bei užsibrėžtą kryptį.

Anot S. Kairio, tai bus „ir simbolinis, ir tuo pat metu labai realus pokytis“, nes toks teatro pavadinimas kur kas labiau atitinka esamas veiklos gaires, atspindi pastato istoriją ir atveria platesnes galimybes vykdyti įvairias daugiakultūres iniciatyvas.

„Natūralu, kad pokyčiai gali kelti nerimo teatro trupei – tai suprantame ir norime dar kartą pabrėžti, kad niekas neabejoja nei šios trupės profesionalumu, nei jos reikalingumu bendrame Lietuvos teatro kontekste“, – sako kultūros ministras S. Kairys.

Aptardama LRDT veiklos kryptis, darbo grupė sutarė, kad jos yra tinkamos, nuostatai tinkamai apibrėžia dabartinę teatro veiklą. Taip pat darbo grupė akcentavo, jog rusų kalba vaidinanti dabartinė teatro trupė turėtų būti išsaugota.  

Anot S. Kairio, iš viso buvo pateikta 14 variantų, jie vertinti atsižvelgiant į teatro nuostatus, istoriją, taip pat ir tai, kaip pavadinimas skambės anglų kalba. Buvo svarstomi ir Tautinių bendrijų, Miesto teatro pavadinimai, taip pat sulaukta siūlymų dedikuoti teatrą konkrečioms asmenybėms, diskutuota apie pavadinimus, atspindinčius europietiškumą, modernumą.

„Pastatas tikrai yra labai reikšmingas tiek Lietuvai, tiek dėl įvairių teatrų, kurie visoje šio pastato gyvavimo laike yra buvę. Galų gale, tai net Lietuvos valstybingumui svarbi vieta. Visa tai įvertinus, dar padiskutavus ir atmetus galimybę teatrą pavadinti dedikuojant jį vienai ar kitai asmenybei (...), Vilniaus Senasis teatras – toks mūsų galutinis sprendimas“, – vėliau antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė S. Kairys.

Darbo grupei vadovavo kultūros viceministrė Daina Urbanavičienė, joje taip pat buvo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Teatro ir kino fakulteto dekanė Elona Bajorinienė, Profesionaliojo scenos meno įstaigų tarybos pirmininkė Goda Giedraitytė, dramaturgas Marius Ivaškevičius, Vilniaus universiteto Rusų filologijos katedros vedėjas doc. Pavelas Lavrinecas, Vilniaus lenkų kultūros namų direktorius Arturas Liudkovskis, menotyrininkas Helmutas Šabasevičius.

Joje dirbo ir Lietuvos rusų dramos teatro atstovai – Valentinas Novopolskis, šio teatro vadovė Olga Polevikova, darbuotojų atstovas Vladimiras Serovas.

D. Urbanavičienė sakė, kad teatro, kaip tautinių bendrijų, koncepcija nesikeis, o ministerija yra patenkinta tiek dabartinės vadovės O. Polevikovos, tiek teatro trupės veikla – jos profesionalumu neabejojama, kartu svarstoma galimybė pritraukti kitų tautų trupes.

„Koncepcija tikrai nesikeičia, mes kaip tik patenkinti tuo, kas dabar vyksta, kokia veikla, nes yra ir ukrainiečiams skirta erdvė, ir baltarusiams, gruodžio pabaigoje net ir su prancūzais teatras parodys spektaklį“, – kalbėjo ji.

Anot D. Urbanavičienės, renkant naują pavadinimą siekta, kad jis atspindėtų, jog tai yra seniausias Vilniaus teatras.

Raginimai atsisakyti dabartinio Lietuvos rusų dramos teatro pavadinimo kultūros bendruomenėje kilo po vasarį Rusijos pradėto karo Ukrainoje. 

Lietuvos rusų dramos teatro vadovė Olga Polevikova anksčiau teigė, kad įstaiga visomis išgalėmis susitelkusi į pagalbą Ukrainai, nuo karo pabėgusiems gyventojams, jiems suteikiama galimybė nemokamai lankytis spektakliuose, teatro užsiėmimuose.

Be to, teatre dirbo ir Ukrainos kūrėjai, čia pavasarį vyko festivalis  „Mes – Ukraina’22“, skirtas šalies dramaturgijos sceniniams pastatymams, skaitymams.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode