Sprogimas

Ukrainos nepriklausomybės diena yra ir lietuvių šventė, sako Zelenskiai

lietuviuŠiemet Ukrainos nepriklausomybės diena yra ir lietuvių šventė, Lietuvos pagalba stipriai juntama Ukrainoje, o tūkstančiai ukrainiečių čia rado prieglobstį, sako Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis su pirmąja ponia.

„Šiais metais Nepriklausomybės diena yra ne tik mūsų diena. Ji visur, kur yra ukrainiečiai. Ir ši diena taip pat Jūsų, brangūs lietuvių bičiuliai, nes jūs tapote mūsų užnugariu“, – trečiadienį minint Ukrainos nepriklausomybės dieną Ukrainos centre Vilniuje sakė šios šalies pirmoji ponia Olena Zelenskaja.

„Ir jums, ir mums nepriklausomybė yra įgimta vertybė, nes tai reiškia teisę auklėti vaikus savo namuose, teisę skaityti jiems pasaką vakare gimtąja kalba, teisę būti savimi ir gyventi“, – teigė ji.

Vaizdo įraše Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis prezidentą Gitaną Nausėdą, jo žmoną Dianą Nausėdienę ir visus lietuvius vadino tikrais draugais. 

„(...) jūs nedvejojote, kai reikėjo padėti, jūs neskaičiavote naudos ir neskaičiavote, kiek tai kainuoja. Jūs suteikėte mums ginklų, kai to reikėjo. Jūs parodėte lyderystę vienijant Europą, ir tai buvo laiku. Jūs priėmėte mūsų žmones ir padarėte viską, kad jie jaustųsi, kaip namuose“, – sakė V. Zelenskis.

Anot jo, karas tik sustiprino ukrainiečių ir lietuvių bičiulystę.

„Apie bičiulystę sako, kad ją patikrina laikas, tačiau mūsų su jumis bičiulystė ir mūsų tautų artumas dar stipresni, nes buvo išbandyti žiauraus karo ir mūsų bendra pergalė tai būtinai sutvirtins“, – tvirtino Ukrainos prezidentas.

O. Zelenskaja dėkojo už Vilniuje įsteigtą Ukrainos centrą, kuris „tapo tikra nepriklausomybės šerdimi, juk čia mūsų žmonės jaučiasi kaip namuose – laisvi, su draugais, saugūs“.

„Ir mes niekada nepamiršime tos šilumos, su kuria Lietuvos žmonės palaiko mūsų nepriklausomybę“, – pabrėžė ji.

Lietuvos pirmoji pora trečiadienį lankėsi Ukrainos centre, pasveikino nuo karo į Lietuvą pabėgusius ukrainiečius su Nepriklausomybės diena.

„Šiandien mes visi jaučiamės šiek tiek labiau ukrainiečiai. Ukrainos žmonių kova yra tapusi mūsų kova, Jūsų kančios – mūsų kančiomis. Jūsų pergalės šiame siaubingame kare mes laukiame ir trokštame kaip savo pergalės“, – tvirtino G. Nausėda.

Jis pabrėžė, kad Lietuva padeda Ukrainai, teikdama karinę, humanitarinę, finansinę ir ekspertinę paramą, prieglobstį, ir padės tiek, kiek reikės.

Pasak Lietuvos vadovo, būtent vienybė ir gebėjimas vienas kitam ištiesti pagalbos ranką, kai jos labiausiai reikia, yra Lietuvos ir Ukrainos stiprybė.

„Tikiu, kad atsinaujinusios Ukrainos laukia graži ateitis Europos Sąjungoje. Lietuva darys viską, kas nuo mūsų priklauso, kad tai taptų tikrove“, – sakė G. Nausėda.

Ukraina nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos paskelbė 1991 metų rugpjūčio 24 dieną, Maskvoje žlugus pučui.

Tačiau 2014 metais Rusija aneksavo Ukrainai priklausiusį Krymo pusiasalį, o šių metų vasario pabaigoje pradėjo invaziją į šią šalį.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode